Tabla decapata – proces de productie
Tabla decapata este un material metalurgic care se obtine dintr-o materie prima rezistenta, adica otelul. Otelul este trecut in repetate randuri printr-o serie de role speciale unde este presat pana se obtine materialul finit, adica tabla decapata la grosimile propuse. Dupa ce se obtin grosimile propuse, se trece la urmatoarea etapa in care tabla este laminata la rece pentru a se obtine grosimi cat mai reduse, grosimi care se obtin doar prin procesul de laminare la rece. Tabla decapata se lamineaza la rece, deoarece prin aceasta metoda materialul poate fi mult mai bine prelucrat si se obtin grosimi cat mai exacte.
Este important de stiut faptul ca acest material se obtine printr-un proces tehnologic nou fiind avand o serie de particularitati speciale in comparatie cu alte tipuri de materiale din aceasta categorie.
Ce particularitati speciale are tabla decapata?
Pentru a avea o rezistenta ridicata in timp, tabla decapata contine o pelicula care o protejeaza impotriva actiunii agentiilor corozivi, pelicula care in momentul utilizarii acesteia se indeparteaza foarte simplu lasand locul vopselurilor ce urmeaza a fi aplicate pe acest material, evidenta dupa o curatarea cu substante speciale in prealabil.
Procesul de laminare la rece prin care se obtin grosimile exacte pentru tabla decapata, este de fapt procesul prin care acest material castiga o serie de caracteristici unice ce o fac sa fie folosita cu precadere in procese speciale. Cu ajutorul procesului de laminare la rece tabla decapata castiga o serie de caracteristici electromagnetice si de sudalitate excelente. In cazul in care aceasta tabla ar fi fost laminata la cald exista posibilitatea ca anumite caracteristici sa scada sau sa se piarda, iar astfel acest material u mai era la fel de apreciat de constructori.
Pe langa caracteristicile importante mentionate mai sus, tabla decapata are si calitati de formabilitate, astfel ca aceasta poate fi foarte usor formata la dimensiunile necesare proiectului respectiv. Acest lucru inseamna ca tabla decapata de pe mesterumanole.ro poate fi oricand taiata pentru a se potrivi perfect in functie de dimensiunile ce sunt necesare pentru proiectul in care este utilizata.
Avand in vedere toate aceste caracteristici speciale, constructorii au inceput sa foloseasca din ce in ce mai mult acest material pentru realizarea unor proiecte rezistente, eficiente si calitative cum numai cu ajutorul acestui material de la Mesteru Manole se pot obtine.
Unde folosesc constructorii in general tabla decapata?
Avand in vedere faptul ca este un material ce are o rezistenta foarte ridicata in timp si care este protejat impotriva ruginii, tabla decapata este foarte des folosita in industria auto si cea de aparaturi electrocasnice. Cu ajutorul acesteia se construiesc piese pentru autoturisme sau pentru aparatura electrocasnica. De asemenea, aceasta mai este utilizata si pentru parapetii de pe autostrazi, pentru anumite piese speciale de mobilier si in ultima vreme, a inceput sa fie utilizata in industria publicitara outdoor fiind o piesa componenta a panourilor publicitare de mari dimensiuni.