RCA mai scump pentru femei din 2013

260

Luand in calcul statisticile care demonstrau faptul ca femeile sunt in general mai prudente si mai calme la volan, asiguratorii puneau, pana in iarna anului trecut, la dispozitia femeilor fara antecedente in trafic, oferte de asigurare civila auto obligatorie mult mai ieftine decat cele destinate barbatilor cu acelasi istoric si din aceeasi categorie de varsta. Incepand cu 2013, nici un calculator de asigurari RCA nu mai face aceasta diferentiere.

Cum era de asteptat, aceasta situatie a inceput sa starneasca controverse (intemeiate sau nu, ramane la latitudinea fiecaruia), motiv pentru care guvernul a initiat un proiect de lege, incepand sa fie aplicate din Decembrie 2012. In urma acestui act normativ, femeile platesc sume cu 25%-50% mai mari decat pana acum pentru acest tip de asigurari.

De ce aceasta schimbare?

Schimbarea a intervenit in urma plangerii depuse la CEJ (Curtea Europeana de Justitie), plangere ce acuza diferentierea in functie de sex pentru suma platita pe asigurari drept discriminare. In ciuda faptului ca aceasta discriminare se baza pe statistici serioase efectuate bianual si ca, la baza, aceasta diferenta de tarife RCA avea tot sistemul bonus malus, generalizat pe criterii de sex asa cum continua sa fie generalizat in prezent in functie de varsta si alte detalii, Curtea Europeana de Justitie a ajuns la concluzia ca plangerea este intemeiata si a interzis incepand cu iarna anului precedent evaluarea riscurilor bazata pe criterii de sex. Acesta este motivul pentru care orice calculator asigurari RCA da acum rezultate uneori chiar si cu 50% mai costisitoare pentru femeile care isi reinnoiesc asigurarile pe 2013.

Decizia CEJ nu a fost primita cu bratele deschise nici de catre femeile soferite si nici federatia asiguratorilor Europeni nu s-a abtinut din a critica verdictul. Federatia asiguratorilor a explicat ca diferentierea pe baza de sex este un factor legitim in evaluarea de risc, bazat pe statistici clare ce pot fi oricand studiate in detaliu. Femeile au cu pana la 50% mai putine sanse sa fie implicate in accidente rutiere si sunt mult mai putin predispuse sa depaseasca viteza legala.

Problemele deciziei CEJ se reflecta si asupra domeniului asigurarilor de viata, unde diferentierea intre barbati si femei era sustinuta de un argument si mai puternic si anume speranta de viata mai mare la femei. In acest domeniu, dezavantajati sunt barbatii care primesc sume mai mici decat cele acordate anterior.

Scumpiri nejustificat de mari

Decizia Curtii Europene de Justitie aduce scumpiri aproape nejustificabile in conditiile in care sumele calculate pana in urma cu un an se bazau pe statistici concrete. Incepand cu 2013, pe site-uri precum www.romasig.ro, femeile platesc asigurararea obligatorie auto la aceleasi tarife precum barbatii.

Exista insa sperante pentru soferitele prudente, marile companii de asigurari declarand ca vor incerca sa conteste decizia Curtii pe baza unor dovezi stiintifice aplicabile in diverse domenii. Sexul si varsta sunt cele doua criterii care influenteaza cel mai mult factorii de risc, iar acestea ar trebui sa se reflecte in mod egal in oferta de asigurari, fie ele auto sau pe viata. Femeile pot inca spera la asigurari rca ieftine pe viitor. In momentul actual insa, pe orice calculator de asigurari RCA, sumele afisate nu mai difera cu nimic intre femei sau barbati incadrati in acelasi categorii de varsta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.