Rezervoare din inox și beton – folosite la depozitarea vinului

308
Publicitate

Pe lângă folosirea butoaielor de stejar, pentru depozitarea vinului în scopul îmbătrânirii lui, se folosesc și alte tipuri de recipiente, cum ar fi rezervoarele din inox și din beton! Despre aceste recipiente se spune că sunt „inerte” în sensul că nu există niciun schimb de substanță între vin și pereții acestor recipiente.

Publicitate

De ce să alegi containere inerte?

Folosirea unui recipient inert permite fructului să se exprime pe deplin. Dacă pentru unele soiuri de struguri îmbătrânirea în butoi permite atenuarea unei intensități aromatice pronunțate, în alte cazuri nu este nevoie de atenuarea aromelor. Există tipuri de vin pentru care stejarul, de exemplu, ar produce un dezechilibru.

Rezervoare din oțel inoxidabil

Rezervoarele din inox au cunoscut un boom extraordinar în anii 1970. Principalele avantaje care pot explica acest lucru sunt igiena si termoreglarea. Igiena mai întâi, pentru că este mult mai ușor și mai rapid să cureți un rezervor din inox. Pe lângă aspectul practic evident, igiena este extrem de importantă în timpul diferitelor procese de vinificație. 

Termoreglarea este un proces care s-a dezvoltat foarte bine cu rezervoare inox. Există bobine care înconjoară rezervorul. Acestea sunt umplute cu apă, care poate fi încălzită sau răcită. Dacă starea sanitară a strugurilor din vie este primordială, pare logic ca starea acestuia să fie păstrată și respectată în pivnițe. În acest sens, cuvele din productie inox au adus un adevărat plus în acest sens.

La aceste două motive se poate adăuga aspectul economic. Într-adevăr, rezervoarele din inox, atunci când sunt bine întreținute, pot fi folosite câteva decenii fără a fi înlocuite, spre deosebire de butoaiele de stejar, pentru care este necesară o reînnoire regulată.

Rezervoare de beton

Într-o perioadă în care rezervoarele din oțel inoxidabil erau în plină expansiune, rezervoarele de beton pierdeau teren. Motivul principal pentru aceasta ar putea fi marea dificultate în curățarea interiorului acestor rezervoare. Au fost acoperite cu rășină poliuretanică care trebuia curățată cu insistență. Cu toate acestea, principalul avantaj al rezervoarelor de beton nu a fost niciodată uitat. Este inerția termică. Într-adevăr, din cauza grosimii betonului, vinul conținut în interior suferă mai puține variații de temperatură, mult mai progresive.

Această variație mai moale este, încă o dată, un element cheie în vinificație care trebuie tratată cu cea mai mare subtilitate pentru a nu grăbi vinul. În prezent asistăm la o revigorare a rezervoarelor de beton. Tehnologiile au evoluat, iar termoreglarea și-a făcut apariția și în rezervoarele de beton. De asemenea, pereții interiori au fost revizuiți, nefiind necesară neapărat folosirea unei rășini.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.