Săpunul cu ulei de măsline

357

Săpunul a cunoscut, în istoria lui milenară, multe transformări. Dar, indiferent de compoziţie, în linia întâi a ingredientelor s-a aflat, în majoritatea cazurilor, uleiul de măsline. Acesta, la fel ca toate grăsimile și uleiurile, este transformat în săpun prin adăugarea leșiei (cenuşă de lemn fiartă în apă).

 

Civilizaţiile apuse şi-au disputat patenta acestui produs, care s-a luptat corp la corp cu jegul, spre a scoate din mizerie rasa umană.
Mesopotamia, ’leagănul civilizaţiei’, se laudă că, dacă tot au inventat scrisul, atunci au putut să ’redacteze’ şi prima formulă de săpun – cenuşă combinată cu ulei de măsline.
Vechii egipteni susţin că ideea cu uleiul de măsline le aparţine şi că se stropeau cu el atunci când doreau să pară mai curaţi.
Fenicienii, romanii şi grecii invocă şi ei legende sau descoperiri arheologice.

 

În ultimele trei sute de ani Grecia a raportat producţii impresionante de săpun bazat pe uleiul de măsline, doar în Creta numărul fabricanţilor depăşind câteva zeci. Au fost construite nave speciale pentru transportul săpunului în cele patru zări.

De-a lungul secolelor procesul de fabricaţie a fost îmbunătățit, uleiul de măsline a fost amestecat cu diferite alte uleiuri și au fost utilizaţi diverşi aditivi – de la alge la minerale. Au fost preferate clasele inferioare de ulei de măsline, nu doar din cauza prețului mai mic, dar și pentru că proprietățile lor chimice sunt potrivite fabricării săpunului.

 

Anii au trecut, dar metoda tradiţională de obţinere a săpunului, fără adaos de substanţe chimice, este folosită şi astăzi în Creta de micii fabricanţi artizanali sau de firmele producătoare de cosmetice naturale, oferindu-le clienţilor satisfacţii aromate.

Nu este o surpriză faptul că săpunul cu ulei de măsline oferă elasticitate pielii, o calmează și o hrănește, deoarece sunt exploatate proprietățile naturale de hidratare ale uleiului de măsline.
În afară de ulei de măsline, săpunul poate conține extracte din plante (iasomie, lavandă, rozmarin, aloe, muşeţel, salvie, etc.), contribuind şi acestea la calităţile dermato-cosmetice.

 

www.stilnatural.ro vă propune câteva săpunuri cu ulei de măsline, testate dermatologic, obţinute prin metode tradiţionale cretane. Pot fi folosite pentru faţă, corp sau păr, asigurând pielii hidratare şi fineţe.

 

http://stilnatural.ro/Noutati/Sapunul-cu-ulei-de-masline

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.