Scriitoarea si filozoafa Elena Blavatski

453

In anul 1831 s-a nascut in Rusia Helena Blavatsky, in familia colonelului german Peter Hahn. Fiind copil, avea un comportament foarte rebel si uneori socant pentru rudele sale. Era pasionata de tot ceea ce insemna mister sau superstitie.

Cand avea 17 ani s-a casatorit cu generalul Blavatsky, un barbat mult mai in varsta decat ea, cu care nu a stat decat 3 luni, dupa care a fugit in lume. A calatorit prin India, Tibet si alte locuri enigmatice. In aceste peregrinari prin locasuri spirituale a capatat diverse initieri si si-a trezit capacitati mediumice.

In 1873 a sosit in America unde cunoaste persoane interesate de spiritism si scrie articole pe aceasta teme in ziare. Impreuna cu col. Olcott studieaza ocultismul si practicile spirituale. Astfel, ei doi impreuna cu William Quan Judge infiinteaza Societatea teozofica in decembrie 1875.  Aceasta societate avea ca scop sa promoveze traditia esoterica orientala si crearea unei fraternitati universale a tuturor oamenilor, studierea si aprofundarea traditiilor antice. Cuvantul “teosofie” inseamna “cunoasterea lui Dumnezeu”, insa cu timpul acest termen a fost asociat mai mult cu ocultismul si practicile magice.

Prima carte scrisa de doamna Blavatschi a fost “Isis dezvaluita”, aparuta in doua parti (Stiinta si Teologia) alcatuita din 1300 de pagini de misticism, povesti uimitoare si descoperiri arheologice. Aceasta carte se refera la o cunoastere antica, pierduta de umanitate, dar care era cunoscuta initiatilor din antichitate.

In 1878 Olcott si Blavatski au plecat in India, la Bombay, unde Societatea Teozofica a colaborat cu miscarea hindusa Arya Samaj. Aici, la Adyar, s-a creat un centru spiritual unde ocultistii europeni studiau si practicau impreuna cu misticii Indiei.

In 1884 madame Blavatsky se intoarce pe continentul european, lasandu-l pe Olcott sa continue activitatea educationala in India. A scris inca cateva carti, printre cele mai importante fiind Doctrina secreta si Cheia Teosofiei. Se spune ca Doctrina secreta a fost scrisa cea mai mare parte in stare de transa, fiind cea mai ampla lucrare despre ocultism.

Doamna Blavatski ramane in constiinta tuturor ca o femeie cu capacitati paranormale deosebite. Prin cartile ei a reusit sa creeze o punte intre Orient si occident la nivel spiritual. A scris si publicat carti despre filozofie, ocultism, spiritualitate, mistere si traditii antice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.