Cei mai multi dintre noi planteaza flori anuale, dat fiind ca acestea vor inflori si ne vor infrumuseta gradinile pret de luni de zile, bucurandu-ne cu coloritul si parfumul lor pe tot parcursul sezonului. Nimic nu se compara cu un ghiveci sau un vas cu flori pentru a pune in valoare un pridvor al casei sau un balcon, mai ales daca exista si o varietate larga de plante si flori anuale, care, daca sunt bine ingrijite, pot dura intreg sezonul. Pe de alta parte, trebuie spus si un adevar, pe care multi il ignora. Multe dintre plantele pe care noi le consideram anuale sunt de fapt plante perene, doar ca acestea nu sunt la fel de rezistente, odata ce le-am schimbat din climatul lor tropical. Acestea fiind zise, putem afirma ca plantele anuale ale unui gradinar pot fi, la fel de bine, florile perene ala altuia, in functie de zona geografica in care se afla acesta. In randurile ce urmeaza ne vom concentra insa pe florile crescute in pepiniere si de care ne vom bucura un sezon, dupa care ne vom astepta sa se scuture cu totul si sa moara.
Crescatorii de plante au facut o treaba minunata prin crearea si incrucisarea de flori care par sa infloreasca in permanenta, parand ca nu au parte de nici un ajutor din partea noastra. Multe sunt foarte dragute, dar pot fi prea scurte pentru gustul nostru. In schimb, acestea sunt mult mai usor de aranjat intr-un vas ori intr-un ghiveci, pentru decorat. Altii sunt mai de moda veche si prefera florile mai inalte, precum floarea de tutun ori floarea soarelui, care pot reprezenta un mod bun de asortare a unui buchet ori a unui ansamblu floral dintr-o veranda. Indiferent ca ne place clasicul sau modernul, cu putina maiestrie intr-ale gradinaritului putem avea parte de flori frumoase si proaspete pe tot anotimpul verii. In aceasta activitate ne putem ajuta de solutii moderne puse la dispozitie de magazinele de gradinarit, de unelte speciale pentru saparea si afanarea solului.
Ca reguli de baza, e bine ca atunci cand alegem flori pentru plantat sa ne orientam spre plante stufoase si sanatoase, pe cat posibil fara flori. Acestea se vor aclimatiza mai bine in gradina, decat cele care in curand isi vor scutura semintele. Mai apoi, trebuie sa alegem plantele care se potrivesc conditiilor noastre de crestere. Nu incercati sa le cresteti fortat in zone umbroase ori cu soare partial, pe anumite intervale ale zilei, atunci cand stiti ca florile au nevoie de lumina puternica. O motocoasa stihl fs 55 iti poate fi util. Mai ales ca florile nu sunt inca aclimatizate total si nu sunt obisnuite cu un astfel de stres, existand riscul sa se usuce de tot.
Mutati-le in ghiveci sau in pamant, cat mai repede posibil. Nu le lasati sa creasca in vasele lor originale de pepiniera. Dati-le timp si spatiu sa se dezvolte, iar singurul care le poate oferi aceasta sansa este pamantul proaspat de gradina.