Tunelul carpian este un pasaj ingust aflat in mijlocul incheieturii mainii, prin care trece nervul median. Acest nerv este deosebit de important, deoarece asigura sensibilitate pe fata palmara a primelor patru degete ale mainii. In plus, inerveaza unii muschi ai mainii ce realizeaza miscari fine.
Cand nervul median este comprimat in interiorul tunelului carpian, apare o afectiune numita sindromul de tunel carpian, afectiune care este tot mai frecvent diagnosticata in ziua de azi (conform statisticilor, 5% din populatie sufera de aceasta neuropatie de compresie).
Cauzele sindromului de tunel carpian
Cauzele exacte ale sindromului de tunel carpian sunt necunoscute, dar se stie ca afectiunea este legata de anumiti factori de risc, cum sunt acestia:
-
miscarile excesive ale mainii si incheieturii mainii;
-
utilizarea de instrumente de mana vibratoare;
-
microtraumatismele la nivelul incheieturii mainii;
-
o tumora, un chist sau un pinten osos in interiorul tunelului carpian;
-
artrita reumatoida, diabetul zaharat sau bolile tiroidiene;
-
sarcina;
-
genetica (unii oameni, pur si simplu, se nasc cu un tunel carpian mai mic, avand un risc de trei ori mai mare de a se confrunta cu aceasta maladie).
Simptomele sindromului de tunel carpian
Simptomele sindromului de tunel carpian incep de obicei lent si progreseaza treptat. Din cauza pozitionarii de obicei flexate a incheieturii mainii in timpul somnului, majoritatea simptomelor sunt resimtite noaptea. Acesta este de fapt principalul motiv pentru care pacientii se prezinta la medic.
Simptomele apar la inceput la nivelul degetelor si ulterior in incheietura mainii, mana si chiar in antebrat, incluzand:
-
amorteala;
-
furnicaturi;
-
slabiciune;
-
durere;
-
senzatie de soc electric;
-
tremur.
Pe masura ce sindromul de tunel carpian progreseaza, simptomele devin mai severe si pot duce chiar la atrofia muschilor aflati la baza degetului mare.
Prevenirea sindromului de tunel carpian
Sindromul de tunel carpian poate fi dificil de prevenit deoarece exista prea multe activitati din cauza carora poti fi predispus sa o dezvolti.
Cel mai bine este sa eviti sa indoi incheietura mainii si sa incerci sa o folosesti cat mai putin.
De asemenea, este recomandat sa faci pauze frecvente in timpul sarcinilor in care iti folosesti intens mana.
Exercitiile de stretching pot fi si ele de mare folos pentru a preveni dezvoltarea afectiunii.
Tratarea sindromului de tunel carpian
In stadiu incipient, medicii de mana recomanda utilizarea unei atele pentru incheietura mainii, tratamentul medicamentos (cu medicamente antiinflamatoare) si injectii locale cu corticosteroizi. Totodata, pentru unii pacienti poate fi utila fiziokinetoterapia.
In stadiu mediu sau avansat, singurul tratament care poate inlatura simptomele suparatoare este cel chirurgical. Operatia de eliberare a tunelului carpian este insa usoara, dureaza doar 15-20 de minute si nu necesita spitalizare. Aceasta presupune sectionarea ligamentului care acopera tunelul carpian (ligamentul carpian transvers) pentru a largi calibrul canalului si a elibera astfel nervul median de sub presiune.