Este mult mai ușor și mai convenabil să cumperi un sistem fotovoltaic pentru casa ta. Producătorii oferă centrale solare gata de montaj atât pentru casele obișnuite, cât și pentru cele de vacanta, pe bază de sisteme fotovoltaice cu baterii. Un kit fotovoltaic cu baterii solare pentru o casă, este capabil să satisfacă orice nevoie de energie electrică cu costuri minime și un sistem de alimentare complet autonom. Un kit fotovoltaic pentru casa ta, cu echipamente periferice poate furniza pe deplin locuinței tale, electricitate ecologică. Nu vei depinde de rețeaua electrică centralizată și cu o capacitate suficient de mare a centralei electrice, poți trece la o sursă de alimentare complet autonomă.
Sisteme fotovoltaice pentru casă
Orice sistem fotovoltaic modern este o sursă de energie foarte fiabilă. Durata de viață efectivă a panourilor fotovoltaice este mai mare de 25 de ani, iar lipsa de generare pe timp de noapte sau pe timp înnorat, este complet compensată prin furnizarea de energie acumulată de la baterii. Un alt avantaj imens al unui sistem fotovoltaic cu baterii este tensiunea stabilă în rețea. Acest lucru va crește semnificativ durata de viață a dispozitivelor electronice și a electrocasnicelor tale.
Scopul utilizării sistemelor fotovoltaice
Dacă achiziționezi un kit fotovoltaic pentru casa ta, costul acestuia va depinde de scopurile pentru care este achiziționat. Acestea pot fi:
- Asigurarea unei autonomii depline a alimentării cu energie electrică a unei case de țară sau a unei cabane de vară. Soluția la această problemă este relevantă mai ales în cazul în care rețelele electrice clasice sunt absente sau furnizează energie intermitent.
- Dorința de a utiliza o sursă de energie alternativă nu numai pentru iluminat, ci și pentru încălzire, pentru a nu depinde de pornirea / oprirea încălzirii centrale sezoniere.
Sistemul fotovoltaic cu baterii include:
- baterii solare tip deep cycle;
- panouri fotovoltaice pentru a asigura buna funcționare a sistemului;
- invertor 12V220V, invertor cu regulator de incarcare MPPT inclus;
- echipamente periferice pentru conectare și protecție – cabluri, conectori, diode, electronice de comandă, elemente de fixare corespunzătoare.
Pentru sistemele solare autonome, se folosește un kit complet. Pentru sistemele fotovoltaice ongrid, nu este necesară o baterie, dar trebuie adăugate la listă două contoare tarifare. Variantele hibride combină autonomia și conectivitatea la rețea. În plus, atunci când cumperi un panou fotovoltaic pentru o casă, trebuie avut în vedere faptul că prețul kitului va crește proporțional cu performantele acestui sistem fotovoltaic.
Opțiuni de amplasare
Există mai multe opțiuni de bază pentru amplasarea panourilor solare, fiecare dintre acestea fiind selectată în funcție de o serie de circumstanțe.
- Pe sol – dacă există un teren personal sau închiriat cu o suprafață suficientă. Avantajele sunt amplasarea optimă a unui număr mare de baterii si optiunea de a instala trackere.
- Pe acoperișurile clădirilor – este utilizat în principal în zonele dens populate și nu există un loc adecvat pentru amplasarea convenabilă. Principalul avantaj este economisirea spațiului și numărul minim de linii de cablu. Dacă sistemele fotovoltaice pentru o casă sunt amplasate pe acoperișuri înalte, cu un unghi mare de înclinare, costul kitului va crește ușor datorită complexității muncii la înălțime.
Tipuri de instalare
Panourile fotovoltaice pot fi conectate în trei moduri:
- în paralel – pentru a crește puterea curentului la o tensiune de ieșire constantă;
- în serie – dacă se dorește creșterea tensiunii de ieșire (de exemplu, de la 12 la 24 de volți), ceea ce permite o utilizare mai eficientă a energiei solare, reducând pierderile electrice;
- conform unei scheme mixte paralel-seriale – suficient de mare este utilizat pentru a obține parametrii electrici necesari ai curentului și tensiunii la ieșire. Un invertor 12V220V este utilizat pentru a transmite AC 220 volți către dispozitive externe.