Spectrul de actiune al dezinfectantilor

464

Antisepticele si dezinfectant maini in spital sunt utilizati pe scara larga in spitale si alte institutii de ingrijire a sanatatii pentru o varietate de aplicatii de actualitate si pentru suprafete grele. O larga varietate de agenti chimici activi sau biocide se gasesc in aceste produse, multe dintre care au fost folosite de sute de ani, incluzand alcooli, fenoli, iod sau clor. Cei mai multi dintre acesti agenti activi demonstreaza un spectru larg de activitate antimicrobiana. Cu toate acestea, putin se stie despre modul de actiune al acestor agenti in comparatie cu antibioticele. De aceea, consideram important sa explicam ce este cunoscut despre modul de actiune si spectrul de activitate al antisepticelor si dezinfectantilor. Utilizarea pe scara larga a acestor produse a determinat unele speculatii cu privire la dezvoltarea rezistentei microbiene, in special daca rezistenta la antibiotice este indusa de antiseptice sau dezinfectante.

Mecanismele cunoscute de rezistenta microbiana, atat intrinseci cat si dobandite, au fost revizuite, cu accent pe implicatiile clinice ale acestor rapoarte.
In mod particular, acestia sunt o parte esentiala a practicilor de control al infectiilor si a ajutorului in prevenirea infectiilor nozocomiale, referindu-ne la montarea peste potentialul de contaminare si riscurile de infectare microbiana pe pietele de alimente si de consum general, care au condus, de asemenea, la utilizarea sporita de antiseptice si dezinfectante de catre publicul larg. O larga varietate de agenti chimici activi sau biocide se gasesc in aceste produse, multe dintre ele fiind cunoscute din mosi stramosi pentru conservare sau dezinfectie.

In ciuda acestui fapt, se cunoaste foarte putin despre modul de actiune al acestor agenti activi, mai putin decat despre antibiotice. In general, substantele biocide au un spectru mai larg de activitate decat antibioticele, si, in timp ce antibioticele tind sa aiba obiective intracelulare specifice, biocidele pot avea mai multe tinte. De aceea, este important de stiut si raportat tot ceea ce este cunoscut despre modul de actiune si mecanismele de rezistenta microbiana pentru a fi raportate ori de cate ori este posibil cunostintelor actuale pentru mediul clinic.

Un rezumat al diferitelor tipuri de produse biocide utilizate in antiseptice si dezinfectante, structurile lor chimice si utilizarile lor clinice este prezentat in tabele chimice. Este important de remarcat faptul ca multe dintre aceste substante biocide pot fi utilizate singure sau in combinatie intr-o varietate de produse care variaza considerabil in activitatea impotriva microorganismelor. Activitatea antimicrobiana poate fi influentata de mai multi factori, cum ar fi efectele de formulare, prezenta unei sarcini, sinergie, temperatura, diluare si metoda de testare organica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.