Acoperișul unei case este unul din cele mai importante elemente în construirea unei case. Când vine vorba de instalarea unui acoperiș ai la dispoziție mai multe opțiuni. Poți opta, spre exemplu, pentru tablă ondulată. Prețul și designul acesteia sunt caracteristici atractive pentru multe persoane.
Cu toate acestea, trebuie să te întrebi dacă tabla ondulată este soluția ideală pentru acoperișul unei case. Iată câteva răspunsuri care să te ajute să te decizi.
Tabla ondulată: de ce să o alegi?
Tabla ondulată vine cu un număr mare de avantaje și poate fi folosită la o gamă largă de clădiri. De ce ar trebui să alegi tabla ondulată?
- Tabla ondulată este ușor de instalat – Avantajul principal oferit de tabla ondulată este acela că poate fi instalată rapid și se poate adapta la o gamă largă de formate de clădiri. Structura acoperișului este simplă și constă în doar câteva componente – grinzi, burlane, o coamă și o placă superioară.
- Șarpantele sunt distanțate în funcție de lungimea tablei ondulate – Foile de tablă acoperiș sunt fixate de jos în sus, începând de la capătul acoperișului. Specialiștii recomandă lăsarea tablei superioare care trebuie să se suprapună peste cea de dedesubt cu aproximativ 20 de centimetri pentru a asigura etanșeitatea. Foile de tablă trebuiesc fixate cu șuruburi speciale.
Instalarea unui acoperiș din metal ondulat
Acoperișul din tablă se instalează pe un cadru din lemn cu ajutorul unor șuruburi galvanizate. Acoperișurile din tablă pot duce la apariția condensului. De aceea, trebuie să folosiți un strat de bază din tablă sau să optați pentru tablă de top cu tratament anticondens.
Țiglele se așează în rânduri, începând de la baza acoperișului. Fiecare tablă ondulată trebuie să o suprapună pe cea anterioară cu cel puțin 20 cm. Asigurați-vă că găuriți întotdeauna în partea de sus a unei ondulări și nu în golul acesteia, pentru a evita deteriorarea hidroizolației acoperișului.
Pentru a fixa o tablă ondulată pe o structură metalică, veți avea nevoie de un cârlig cu un șurub.
Un alt motiv pentru care ar trebui să alegi tabla ondulată este următorul: rezistă la intemperii (ploaie, zăpadă sau grindină) și are reputația de a fi mai durabilă. Nu putrezește, este rezistentă la insecte și este neinflamabilă.
Pe lângă faptul că este extrem de rezistentă la apă, tabla ondulată este renumită pentru rezistența sa, ceea ce înseamnă că poate susține greutatea mai multor persoane. în plus, este un material extrem de ușor care se adaptează la toate formele de acoperiș. Spre deosebire de un acoperiș din șindrilă, spre exemplu, acoperișul din tablă cutată acoperiș este mai ușor de întreținut.
Pentru a-l întreține, este de ajuns să se acopere cu panouri metalice, în caz de coroziune sau atunci când finisajul de bază începe deja să se uzeze. Un alt motiv pentru care ar trebui să alegi tabla ondulată pentru acoperișul tău este acela că, în general, este fabricată parțial din materiale plastice reciclate iar natura sa inertă înseamnă că nu emană vapori toxici.
Tabla ondulată este polivalentă
Tabla ondulată poate fi folosită pentru a proiecta diferite tipuri de acoperișuri inclusiv acoperișuri înclinate, acoperișuri plate sau acoperișuri rotunjite. De asemenea, datorită polivalenței sale, tabla ondulată se poate folosi în orice construcție.
Aceasta oferă o serie de opțiuni de personalizare pentru a se potrivi diferitelor tipuri de arhitectură. În plus, tabla ondulată este disponibilă într-o mare varietate de modele și culori, unele dinele imitând țiglelele.
Tabla ondulată este o opțiune economică
Tabla cutată preț este produsă sub formă de foi de peste un metru pătrat, la costuri accesibile pentru proprietarii de locuințe și spații comerciale. Instalarea sa este de asemenea avantajoasă din punct de vedere financiar. Odată instalată, tabla ondulată nu necesită întreținere și poate dura cel puțin 30 de ani. Așadar, este una din cele mai economice soluții pentru un acoperiș.
Durabilitatea tablei ondulate
În general, tabla ondulată este fabricată din materiale rezistente, cum ar fi oțelul sau aluminiul. Acest lucru îi conferă o rezistență de neegalat. În plus, ondulațiile de pe suprafața sa nu sunt deloc neglijabile. Acestea îi conferă un plus de rezistență în comparație cu tabla plată și o durată de viață care poate ajunge până la 30 de ani.
Tehnica utilizată în proiectarea lor creează de fapt rigiditate pe toată lungimea ondulațiilor și rezistență la îndoire. În acest fel, tabla ondulată rezistă la încovoiere și la impactul puternic al obiectelor care cad pe suprafața sa.
Tabla ondulată este rezistentă la condițiile climatice
Tabla ondulată este destul de rezistentă la condiții meteorologice. Rezistă foarte bine la furtuni, la zăpadă, la grindină, ploi torențiale. Mai mult, configurația sa îi permite să reziste la daunele provocate de adesea de soare.
Sub acțiunea temperaturii, cea mai mare parte a tablelor se dilată și apoi se contractă înapoi la starea inițială. Această mișcare duce adesea la defectarea acoperișului și la scurgeri de apă în caz de ploaie. Ondulațiile de pe tablă rezolvă această problemă. Canelurile dintre onduleuri facilitează mișcarea de expansiune și contracție, împiedicând acoperișul să se rupă în acest proces.
Există posibilitatea izolării unui acoperiș realizat din tablă ondulată?
Asemeni unui acoperiș tradițional din țiglă, tabla ondulată poate fi izolată. Un acoperiș cu tablă cutată acoperiș poate fi izolat cu lemn sau spumă expandată. Spuma expandată se mulează pe forma tablei, dar aplicarea sa sub formă de spray este neuniformă (și, prin urmare, inestetică).
Cu toate acestea, poate fi uniformizată cu ajutorul unui cuțit. Lemnul nu este atât de costisitor decât spuma și se poate aplica uniform. Pe de altă parte, necesită mai mult timp decât spuma expandată și necesită multă atenție (spațiul dintre lemn și tablă trebuie să fie cât mai mic cu putință). Pentru o etanșare perfectă, îți recomandăm să adaugi cordoane de silicon în jurul lemnului.