Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul

517
Publicitate

Ziua de 29 august este o zi foarte importanta in calendarul crestin ortodox. Aceasta data marcheaza un eveniment deosebit, si anume, “Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul”. Sarbatorea praznuita, anual, pe data de 29 august este ultima mare sarbatoare din anul bisericesc care se incheie pe data de 31 august, pe 1 septembrie incepand un nou an bisericesc.

 

Publicitate

Sfantul Ioan Botezatorul s-a nascut in cetatea Orini, fiind fiul Elisabetei si al preotului Zaharia. Sfantul este cunoscut si sub denumirea de “Inaintemergatorul” deoarece acesta a anuntat venirea lui Hristos. Biserica Ortodoxa a randuit ca data de 29 august sa fie o zi de post. Ni se cere sa postam din doua mari motive, primul ar fi ca sa nu ne asemuim lui Irod, cel care, dupa ospat, i-a oferit capul Sfantului Ioan Botezatorul ca rasplata dansatoarei Salomeea, iar cel de-al doilea motiv pentru a incerca sa ducem o viata infranata asemenea lui Ioan.

 

Traditii si obiceiuri

 

Conform traditiei, exista cateva obiceiuri care inca sunt pastrate cu sfintenie de catre unii credinciosi crestini. Se spune ca, in aceasta zi, nu este bine sa se consume pepeni din cauza faptului ca forma acestora aminteste de forma capului. Astfel, in zonele rurale, indeosebi, in 29 august nu se va folosi deloc cutitul, totul se va rupe cu mana. Tot in satele traditionale, cei care postesc, in aceasta zi, vor manca doar o turta de grau sau de malai.

 

De asemenea, pe 29 august nu se vor manca struguri si nu se va bea vin deoarece este asociat cu sangele. Este interzis, consumul de fructe si legume rotunde care amintesc de forma unui cap, de aceea crestinii nu vor manca usturoi, ceapa, mere sau pere. Un alt aliment care nu se consuma de “Taierea capului Sfantului Ioan” este varza deoarece se spune ca pe varza i-ar fi fost taiat capul Sfantului Ioan Botezatorul. 

Servicii funerare non stop vezi mai multe informatii despre noi pe site

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.