Tencuiala decorativa – etapa preliminara aplicarii vopselei lavabile de exterior

546
Publicitate

Fatada unei case poate fi asemanata cu o oglinda care reflecta personalitatea proprietarilor in ochii celor ce o privesc din exterior. Daca in interiorul unei locuinte au acces doar cei ce locuiesc in ea si apropiatii acestora, fatada unei case este supusa ochilor scrutatori ai strainilor.Vom discuta in randurile ce urmeaza despre ultimul strat de finisaj cu vopsea lavabila pentru exterior care este aplicat pe fatada casei.

In momentul in care decidem sa renovam fatada casei, trebuie sa ne propunem ca aceasta sa aiba o durabilitate de cel putin zece ani.

Publicitate

Acesta este stratul de tencuiala decorativa, cu rol estetic si rol de protectie a fatadei impotriva intemperiilor si provocarilor diversilor factori de mediu. Tencuiala decorativa are un dublu rol : permite vaporilor de apa sa circule de la interior spre exterior, dand voie peretilor sa respire si protejeaza cladirea de factori externi ce ii pot afecta rezistenta.

Tencuiala decorativa se imparte in urmatoarele categorii:

Tencuiala decorativa minerala reprezinta un amestec de var, ciment alb, rasini sintetice, adaosuri minerale si pigmenti.

Tencuiala decorativa siliconica este bazata pe rasini siliconice in combinate cu diverse ingrediente minerale, pigmenti, etc.

Ambele tipuri de tencuiala decorativa sunt adecvate zonelor umede, avand un grad ridicat de permeabilitate si prezinta o rezistenta sporita la apa, alge si ciuperci.

Tencuiala decorativa silicatica asigura o protectie sporita antimucegai si este un amestec de silicat de potasiu, ingrediente minerale si pigmenti anorganici.

Tencuiala decorativa acrilica este foarte aderenta si se obtine dintr- o combinatie de rasini acrilice, ingrediente minerale si pigmenti.

Tencuiala decorativa mozaicata este foarte rezistenta la intemperii, ceea ce o face perfecta pentru zonele cele mai expuse. In componenta ei intra granule minerale colorate si rasinile sintetice.

Tencuiala decorativa poate duce la obtinerea unor suprafete finisate foarte diversificate. Acest lucru este posibil in functie de granulatia materialului. De retinut este insa faptul ca orice consum de material este cu atat mai mare cu cat si granulatia este mai mare.

La granulatii mici, tencuiala obtinuta este una fina. La granulatii medii, tecuiala obtinuta poarta denumirea de tencuiala driscuita sau bob de orez. La granulatii mari obtinem tencuiala zgaraiata, care mai poarta si denumirea de scoarta de copac.

In functie de conditiile de mediu, trebuie sa alegem si granulatia si modul de structurare. Nu putem opta, de exemplu, pentru o granulatie mare intr- o zona foarte poluata deoarece acest tip de structurare va favoriza depunerea prafului.

In alegerea granulatiei, cel mai important factor este grosimea tencuielii. Aceasta trebuie sa fie identica cu granulatia aleasa, deoarece daca este aplicata in strat prea subtire ii va fi redus gradul de protectie iar daca va fi aplicata in strat prea gros va deveni imposibila structurarea materialului.

Pentru granulatiile medii sau mari tencuiala decorativa poate fi structurata in striatii orizontale sau verticale, prin miscari cu aceleasi directii, sau in striatii florale prin miscari circulare de netezire.

Cu toate aceste informatii, procesul de alegere a tipului de tencuiala decorativa si a modului de finisare pe care il vei folosi a devenit mai lesne de realizat. Mai ramane doar sa intri aici si sa alegi culoarea potrivita pentru casa ta!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.