Teste si investigatii in cazul unei afectiuni respiratorii

482
Publicitate

Teste pentru evaluarea functiei pulmonare in cazul unei afectiuni respiratorii
– Spirometria – masoara cantitatea de aer si nivelul expiratiei unei persoane, eliberat printr-un instrument special intr-un anumit interval de timp. Este efectuat pentru a se stabili starea cailor respiratorii: daca sunt ingustate sau obstructionate.
– Masurarea fluxului de aer cu un aparat special denumit peakflow meter – masoara debitul de aer expirat din plamani. Acesta poate fi folosit la domiciliu de catra pacientii cu astm, in scopul monitorizarii starii de sanatate.
– Capacitatea pulmonara totala – se refera la cantitatea de aer pe care o persoana o poate expira in urma unei inspiratii maxime, si la volumul de aer care ramane in plamani la sfarsitul unei astfel de expiratii. Testul se face in scopul evaluarii elasticitatii plamanilor, a miscarii cutiei toracice si puterea muschilor implicati in procesul respiratiei.
– Masurarea capacitatii de difuziune – masoara transferul de oxigen din alveolele pulmonare la sange prin evaluarea modului in care monoxidul de carbon este absorbit cand este inhalata o cantitate mica din acesta.

Investigatii imagistice in cazul afectiunilor respiratorii
– Radiografie torace – analizeaza structura pulmonara si cavitatea toracica;
– Tomografie computerizata (CT) – ofera o imagine mai detaliata a structurii pulmonare;
– Imagistica prin rezonanta magnetica (IRM) – permite vizualizaea in mod detaliat a organelor si avaselor sangvine de la nivelul pieptului;
– Ultrasunete – investigatia se foloseste in scopul detectarii lichidului intre membranele pleurale;
– Scanarea pulmonara nucleara – cu ajutorul acesteia se detecteaze embolia pulmonara si se poate evalua eficacitatea tratamentului pentru cancer pulmonar;
– Scanarea prin intermediul tomografiei cu emisie de pozitroni (PET) – tehnica folosita pentru depistarea si diagnosticarea cancerului pulmonar.

Publicitate

Alte teste
– Electrocardiograma (EKG, ECG) – umareste ritmul cardiac pentru a determina daca afectiunea pulmonara este cauzata si agravata de o boala cardiovasculara;
– Investigatii privind calitatea somnului – acestea se vor efectua doar in centrele speciale care abordeaza tulburarile de somn, pentru a se stabili daca respiratia unei persoane este normala in timpul somnului.

lungs-diagram-120926

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.