Tipuri de panouri fotovoltaice

387
Publicitate

Ce sunt panourile solare și cât de eficiente sunt:

Energia fotovoltaică este o tehnologie destul de tânără de economisire a energiei, care asigură generarea de electricitate sub influența soarelui. Panourile solare sunt unele dintre cele mai ecologice surse de energie. Centrala cu module solare  este un complex de panouri solare, iar o baterie solară este un dispozitiv care convertește energia soarelui în energie electrică și are o eficiență de generare a energiei electrice de 9-24% și un cost destul de mic.

Publicitate

Principiul de functionare al unui panou fotovoltaic este de a converti direct lumina soarelui în curent continuu. Energia electrică generată poate fi utilizată direct de diverși consumatori și poate fi stocată și în baterii reîncărcabile pentru conversia ulterioară în curent alternativ, de exemplu, 220 V. Panourile fotovoltaice pentru sisteme cu baterii , de la 6 la 150 W,  au fiabilitate, eficiență ridicată și sunt capabile să funcționeze pe diferite tipuri de climă. În plus față de panourile realizate din siliciu cristalin, au început să fie produse panouri mai ieftine care folosesc tehnologia filmului subțire. Panourile solare pot fi instalate pe sol, pe fațadele și acoperișurile clădirilor.  Un panou fotovoltaic pentru casă cel mai adesea este instalat pe acoperișul clădirilor.

Ce sunt panourile fotovoltaice?

Panourile fotovoltaice sunt echipamente care transformă energia soarelui în energie electrică, datorită proprietăților speciale ale materialelor utilizate de acestea. Cu alte cuvinte, panourile din materiale semiconductoare au proprietăți fotovoltaice, ceea ce le permite să fie utilizate pentru a genera puterea cerută de consumator. Panourile solare pot fi deja utilizate pentru a înlocui complet alimentarea tradițională.

Panouri solare – domenii de utilizare

Astfel de echipamente sunt utilizate pentru o mare varietate de construcții: de la case private și întreprinderi mici, la centrale electrice mari și instalații industriale. Panourile fotovoltaice sunt adesea utilizate pentru locuințe în care costul energiei electrice este prea mare. Pentru a asigura independența față de condițiile pieței energiei, panourile fotovoltaice sunt utilizate și în industrie. În funcție de domeniul de aplicare, se selectează tipul, puterea și echipamentul panourilor fotovoltaice. Puterea panourilor fotovoltaice produse până în prezent, variază de la 10 la 300 W, pe baza cărora este asamblat un câmp cu o anumită putere.

Ce echipament suplimentar este necesar pentru panourile solare?

Panourile fotovoltaice generează curent continuu, și prin urmare, utilizarea acestora fără conversie la curent alternativ cu o frecvență de 50/60 Hz și o tensiune de 220 sau 380 volți este posibilă numai pentru dispozitivele alimentate cu curent continuu. Pentru a furniza energie unei case cu natura adecvată a sarcinii, este necesar un invertor, care poate acționa și ca încărcător pentru baterii – dacă acestea sunt furnizate în sistem și invertorul are o astfel de funcție.

Tipuri de panouri fotovoltaice

Panouri solare policristaline

Panourile solare policristaline funcționează eficient atunci când soarele este activ. Aceste panouri fotovoltaice constau din blocuri dreptunghiulare de siliciu, care sunt conectate, fără a lăsa practic goluri. Forma dreptunghiulară (a cristalului în creștere) face posibilă utilizarea eficientă a întregii zone a panoului, deoarece practic nu există goluri pe panou.

Panouri solare monocristaline

Panourile fotovoltaice monocristaline sunt realizate din siliciu de înaltă frecvență. În exterior, pot fi ușor distinse de cele policristaline, deoarece au forme rotunjite. În timp ce modulele solare anterioare funcționează cel mai bine în condiții de soare puternic, acestea absorb invers mai multă energie în condiții de nor. Având în vedere condițiile meteorologice tipice pentru regiunile nordice și occidentale, acesta este un avantaj semnificativ.

Panouri solare amorfe

Tipurile de panouri fotovoltaice amorfe diferă prin faptul că funcționează eficient în timpul luminii solare difuze și slabe. Astfel de echipamente nu sunt foarte utilizate în România, deoarece, durata lor de viață este foarte scurtă. Panourile solare amorfe se ard rapid la soare, ceea ce duce la o scădere rapidă a eficienței și la un ciclu de viață de o medie de 10 ani, iar elementele cristaline au o durată de viață de aproximativ 25 de ani.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.