Daca te afli la cel putin a doua schimbare a jobului, probabil stii ce presupune programarea la un cabinet de medicina muncii. Insa daca esti un incepator care abia acum isi cauta primul sau job, iata ce ar trebui sa stii:
Intai de toate, medicina muncii este o specialitate medicala. Tot studiul ei se rezuma la relatia dintre doi termeni care merg in stransa legatura. Vorbim de relatia om-munca. Cu alte cuvinte, familiarizarea omului la conditiile de munca si deprinderea muncii la angajatul care o presteaza.
Aceasta specialitate se presupune a fi o ramura foarte diversificata ce include informatii utile din toate celelalte domenii medicale. Aceasta are ca principale activitati prevenirea, diagnosticarea si administratea bolilor care apar in urma profesiei. Accidentele de munca, de altfel, reprezinta o alta caracteristica specifica medicinii muncii. In aceeasi ordine de idei, aceasta specialitate medicala are si scop de promovare a sanatatii si a randamentului muncitorilor.
Medicina muncii de la origini pana in prezent
Initial, aceasta era cunoscuta sub numele de medicina industriala si activa strict in demersurile medicale de tipul mineritului, construirea automobilelor prelucrarea lemnului si alte activitati cu risc ridicat de accidentare.
In urma celui de-Al Doilea Război Mondial, cabinetele de medicina muncii au inceput sa-si extinda activitatea in domenii ce nu mai puteau fi numite industriale, de tipul sectoarelor bancare, comerciale, administrative si multe altele. Astfel, a aparut termenul cunoscut astazi drept medicina muncii ocupațională care acopera o raza extrem de extinsa de activitati profesionale.
Medici competenti in cabinetele de medicina muncii
In zilele noastre, tot mai multi oameni considera ca medicii acestei ramuri nu sunt chiar atat de pregatiti datorita unui program de studiu foarte scurt. Clinica Romgermed tine sa impiedice raspandirea unor astfel de speculatii. Medicii din cabinetele de medicina muncii ale acestei unitati dispun de pregatire avansata in domeniu.
Iata care sunt principalele sale indatoriri:
- Sa detina cunostinte vaste;
- Sa fie buni comunicatori si relationisti;
- Sa aiba cunostinte despre riscurile si mediul de lucru in care angajatii sunt expusi;
- Sa stabileasca daca angajatii sunt aptiti din punct de vedere fizic si emotional pentru postul respectiv;
- Sa informeze angajatii cu privire la riscurile la care se supun;
- Sa previna si sa ofere un diagnostic corect asupra bolilor profesionale care pot aparea;
- Sa fie foarte atenti in a pastra confidentialitatea in etica profesionala;
- Sa aiba in vedere atat problemele muncitorilor, cat si pe cele ale angajatorului.
Tu ti-ai ales la cabinetul carui medic specialist in medicina muncii mergi?
Daca nu, te asteptam la Clinica Medicala Romgermed sa te convingi de unul singur. Stabileste acum o programare la un cabinet de medicina muncii.