După cum prea bine știți, interesul pentru criptomonede a crescut extrem de mult în ultima perioada, în special în ultimii ani. Bitcoin a atins, nu de mult, maximul istoric ajungând la un preț până aproape de 70k USD. Dar, inevitabil, cu cât interesul oamenilor este tot mai ridicat în cumpărarea de criptomonede, așa de ridicat este și numărul de escrocherii din domeniu. Aceștia profitul de cifrele crescute de căutări pe anumite cuvinte cheie ce au legătură cu Bitcoin și alte monede digitale. Dacă vă interesează să cumpărați crypto, este necesar să fiți conștienți de toți factorii.
Cel mai frecvent este marketingul pe care-l folosesc aceștia în afirmații despre tehnologia blockchain și despre crypto pentru a convinge oamenii de legitimitatea lor. Aceștia folosesc anumite expresii, care ii fac să pară siguri. În 2019, peste 4 miliarde de dolari au fost pierduți în astfel de scammuri. În timp ce rețelele blockchain și tehnicile utilizate sunt fiabile, multe victime nu înțeleg că trebuie să fie atenți la anumite trucuri de phishing, cum ar fi adresa de email. Dacă platforma pe care o folosiți are ca adresa de email contact@ domeniul pe care acesta îl reprezintă, ceea ce o face legitimă, o escrocherie o să folosească domeniul @ yahoo.com/ gmail.coom / hotmail etc.
După cum spuneam mai devreme, multe astfel de fraude se întâmplă cel mai simplu pe Facebook. Aceștia folosesc numele anumitor companii, însă trebuie să fiți atenți la modul de scriere. Aceștia se folosesc de credință oamenilor, care nu sunt atenți la elementele esențiale. Inclusiv un punct pus mai în dreapta sau mai în stânga trebuie să va atragă atenția. Preluarea numelui unei companii cu renume în industrie, care va promite că primiți Bitcoin / Ethereum gratis sau cadou este clar o păcăleală. Nimeni, niciodată nu o să va dea o cantitatea enormă de crypto, mai ales la prețul Bitcoin actual, gratis.
Pentru a primi crypto, în orice monedă, trebuie mai întâi să vă creați cont, să va încărcați documentele, să plătiți bani reali pentru a primi această cantitate. Click aici pentru a vedea cum puteți să obțineți Bitcoin, în mod autentic.
2. Prin e-mail
Confidențialitatea online a devenit o memorie a trecutului. Politicile de acord cu utilizatorii au devenit tot mai răspândite. Acest aspect face ca pentru cei care doresc să vă însele să obțină tot mai ușor datele dumneavoastră de contact.
Având adresa dumneavoastră de e-mail sau numărul dumneavoastră de contact, o păcăleală poate începe prin a pretinde că este un serviciu pe care îl utilizați deja. E-mailul pe care îl primiți descrie o problemă a platformei în care sunteți înregistrat, care trebuie rezolvată urgent, atașând în e-mail un link care va redirecționează către un web fals, unde puteți oferi detalii fără să va dați seama.
Acestea sunt des întâlnite pentru că oamenii, în general, au încredere în serviciile pe care le folosesc și accesează link-urile fără a fi necesară o a două verificare. Trebuie să țineți cont, după cum specificăm și anterior de domeniul folosit. Firma cu care lucrați, cel mai sigur, are domeniul după semnul @, adică numele companiei. Un escroc o să folosească numele companiei înaintea simbolului @.
Dacă primiți un e-mail de acest gen cel mai bine ar fi să sunați la compania cu care lucrați, să verificați dacă informația este autentică, să verificați paginile de socializare, pentru că, cel mai probabil, dacă platformele au o problemă, acestea vor fi postate public.
3. Platforme false
Dacă până acum vă prezentăm situații în care scammerii folosesc denumiri cunoscute de dumneavoastră pentru a va păcăli, există și situații în care folosesc nume noi, că părând companii legitime din domeniul crypto. Aceștia creează portofele false și își creează imaginea unei instituții de cumpărare/ vânzare de criptomonede.
Vă vorbesc într-o limba cunoscută de dumneavoastră, folosind o interfață cunoscută, până în momentul în care obțin datele personale. Există site-uri care pretind că trimit prin poștă, cu plata ramburs, Bitcoin sau alte monede cunoscute, direct la adresa utilizatorului. Ulterior, paginile web cu care se promovează și numerele de telefon de pe cardul primit nu există.
Este foarte important să știți care este prețul Bitcoin din piață și că nu puteți să aveți Bitcoin cu doar 200 de lei. Dacă persoana pretinde că pe card este o fracție de Bitcoin, atunci solicitați înainte poze reale cu cardul. Un wallet rece, adică fizic, o să aibă pe spate două coduri QR și două adrese de portofel, una pentru depunere și una pentru retragere. Dacă acestea nu există, tocmai ați plătit un card care nu va ajută cu nimic.
O să existe întotdeauna oameni care încearcă să va păcălească, mai ales în domeniul crypto, care este în continuare, ușor necunoscut pentru majoritatea. Trebuie să va gândiți foarte bine la următoarele propoziții:
- nimeni nu vă dă nimic gratis!
- dacă cineva ar știi cu exactitate care este următorul preț al unei monede, o să o cumpere el, nu o să facă acte de caritate!
- dacă cineva pretinde că trebuie să plătiți ceva pentru a primi o cantitate mai mare decât prețul actual al unei monede, doar așa, că oferta, fugiți!