Multe firme de construcții sunt de acord cu faptul că este nevoie de o regândire a zonelor optime pentru noi construcții, întrucât prin aceasta se va îmbunătăți aspectul spațiului public. Pe măsură ce orașele în plină expansiune economică, precum București, Sinaia sau Cluj-Napoca, se luptă cu un val de străini care se stabilesc în România, se dezvoltă și mai acut trendul micro-apartamentelor, atrăgând creșteri rezidențiale în zonele urbane.
De asemenea, arhitecții, dezvoltatorii, firmele de constructii din orasul Bucuresti și nu numai sugerează că astfel de construcții minimaliste au catalizat o nouă relație cu investitorii. Rentabilitatea investiției este cu atât mai eficientizată cu cât statul finanțează montarea de panouri solare, ceea ce înseamnă o reducere a costurilor pentru proprietari, dar și garanția viețuirii într-un spațiu locativ proiectat la standarde europene înalte.
Viața la oraș privită de la un alt nivel: Luxul apartamentelor trece pe plan secund, primordială fiind eficiența energetică și termică
Privind în Europa, se poate vedea că peste o treime dintre cetățeni locuiesc la oraș. Mutarea din suburbii în centru, acolo unde este oferta, în general, o locuința mai mică, a însemnat mai puțin spațiu privat. Totuși, micro-apartamentele oferă un acut sentiment de “acasă” și, pentru că dimeniunile lor sunt relativ reduse (puțin peste 32 mp), confortul termic obținut cu incalzirea prin pardoseala este cu atât mai rentabil și ușor de obținut.
Astfel de facilități integrate în noile micro-apartamente vizează „progresul”, menit să ajute la abordarea atât a numărului mare de persoane care se mută la oraș, cât și a posibilității de a trăi în oraș. Cu toate acestea, este imposibil să nu ne întrebăm câte astfel de apartamente răspund cu adevărat acestei nevoi. Ce se știe, însă, este că trecerea de la mediul rural la mediul urban este suportată mai ușor atunci când și cheltuielile sunt mai ușor suportate. Încălzirea prin pardoseală înseamnă costuri reduse pentru proprietari, dar și un confort termic superior independent de calitatea izolației blocului de apartamente.
Soluțiile termice depășesc calitativ importanța spațiului total util
A devenit evident faptul că firmele de construcții se axează pe apartamente mici, dar eficiente din multiple puncte de vedere. Ținând cont de faptul că foarte puține persoane cu venituri medii sau venituri mici se califică pentru achiziționarea unui apartament prin plata cash, firmele de construcții le propun investitorilor să își regândească strategia și să le ofere apartamente cu același număr de camere, dar de dimensiuni mai mici.
În plus față de această strategie, blocurile noi, încălzite cu panouri solare de calitate, care conturează adevărate cartiere rezidențiale în zonele centrale ale Capitalei, devin o atracție pentru mileniali, generația care pune tot mai mult preț pe calitatea, nu pe volumul suprafeței totale utile a unui imobil. De ce? Pentru că atât panourile fotovoltaice, cât și panourile solare constituie soluții eco de ultimă oră ce contribuie la eficientizarea costurilor aferente confortului termic și energetic obținut.
Facilitățile unui bloc de micro-apartamente sunt privite cu pragmatism
Mai mult, datorită îndrumării în materie de politici și de proiectare, multe clădiri de condominiu sunt proiectate să găzduiască supermarketuri la parter. Astfel de facilități vin în completarea unui background agreat ca parte dintr-un trend ascendent, acela al blocurilor de micro-apartamente dotate cu toate cele necesare pentru un confort deplin al locuitorilor. Astfel, se petrece o schimbare în paradigma confortului așa cum este el înțeles de cumpărător și dezvoltator; confortul termic ce poate fi obținut printr-un sistem de încălzire prin pardoseală este completat de eficiența energetică a panourilor fotovoltaice (confort financiar), însă în final este important ca blocul / ansamblul rezidențial să pună la dispoziția locuitorilor mai mult decât strictul necesar, înțelegând prin acesta magazine diverse, săli de fitness, pub-uri sau chiar centre de prim ajutor.