Ce este maladia de Quervain?
Maladia de Quervain, denumita si tendinita, sindromul sau tenosinovita de Quervain, este o afectiune care provoaca durere si inflamatie in zona articulatiei mainii, in special la baza degetului mare. Pacientii care sufera de aceasta maladie se confrunta cu dificultati de utilizare a degetului mare (mai ales la ridicarea sau apucarea obiectelor) din cauza inflamarii tesuturilor moi din jurul tendoanelor acestuia. Mai exact, tenosinovita de Quervain este caracterizata de inflamatia sinovialei ce trece prin primul compartiment al ligamentului carpian dorsal.
La fel ca si degetul in resort, maladia de Quervain face parte din categoria tendinopatiilor mainii si antebratului, aceasta fiind descrisa pentru prima data de catre Fritz de Quervain in anul 1895.
Ce simptome provoaca maladia de Quervain?
Semnele si simptomele comune ale tenosinovitei de Quervain includ:
-
durere la incheietura mainii pe partea degetului mare;
-
dureri ale degetului mare si ale incheieturii mainii la rasucire sau apucare;
-
umflare pe partea degetului mare a incheieturii mainii;
-
dificultati mai mari de a efectua miscari cu degetul mare dimineata decat in timpul zilei. Totodata, durerile sunt mai accentuate dimineata. In stadiile avansate ale bolii, durerile sunt intense pe tot parcursul zilei.
Factori de risc pentru maladia de Quervain
Desi majoritatea pacientilor cu tenosinovita de Quervain sunt femei intre 30 si 50 de ani, aceasta afectiune poate aparea la oricine si la orice varsta. Se pare insa ca exista mai multi factori care pot contribui la umflarea tendoanelor policelui si la cresterea riscului de aparitie a acestei maladii:
-
activitatile ce implica folosirea excesiva, repetata si in forta a articulatiei pumnului, cum ar fi stoarcerea hainelor, tricotatul, utilizarea intensa a tastaturii si a mouse-ului;
-
microtraumatismele repetate in zona;
-
ridicarea obiectelor grele in mod repetat.
De asemenea, s-a constatat ca maladia de Quervain se dezvolta la multe femei imediat dupa sarcina. Motivul ar fi modificarile hormonale, retentia de lichide si, mai ales, folosirea intensa a mainilor in ingrijirea copilului. De aceea, deseori maladia de Quervain este denumita si tendinita mamicii.
De ce, mai exact, apare maladia de Quervain?
Dupa cum am mai spus, unul dintre principalii factori de risc ai acestei maladii este suprasolicitarea mainii. Aceasta suprasolicitare a mainii duce la inflamatia sinovialei in compartimenul de Quervain (o structura osteo-ligamentoasa ce are in componenta o parte dintre tendoanele policelui si care se afla deasupra procesului stiloidei radiale) si la scaderea lichidului sinovial. Din cauza lipsei de lichid sinovial, tendonul nu mai poate aluneca normal, ceea ce duce la cresterea inflamatiei in zona.
Diagnosticarea si tratarea maladiei de Quervain
Imediat la aparitia simptomelor enumerate mai sus, se recomanda o vizita la un medic specializat in bolile si chirurgia mainii, precum Vitta Clinic din Timisoara.
Clinic, diagnosticul se pune in urma efectuarii testului Finkelstein (in cadrul acestuia, policele este tinut in palma cu celelalte degete, iar mana este deviata ulnar). Daca la nivelul stiloidei radiale se simte durere, testul este pozitiv.
Totodata, se pot face cateva teste imagistice, cum ar fi o ecografie in parti moi sau un RMN, pentru a elimina ipoteza existentei altei boli cu simptome similare.
Tratamentul maladiei de Quervain va depinde de severitatea simptomelor.
Daca simptomele sunt usoare, pacientii se pot trata folosind antiinflamatoare locale si infiltratii locale cu corticosteroizi. Obligatoriu, tratamentul nechirurgical impune purtarea unei orteze specifice.
Daca boala este in stadiu avansat, se recomanda interventia chirurgicala. Aceasta consta in detensionarea tesuturilor de deasupra tendoanelor degetului mare pentru a le permite sa alunece mai bine.