Sfârşitul lunii octombrie, echivalent cu sărbătoarea de Halloween, poate aduce panică şi în rândul investitorilor, care deja se pregătesc de surprize „înfricoşătoare”, având în vedere mişcările volatile ale pieţelor financiare din trecut, anul acesta fiind corelate cu alegerile din SUA, arată Radu Puiu, analist financiar în cadrul XTB România, companie de tranzacţionare pe bursele internaţionale, conform unui comunicat transmis redacţiei.
Cele două evenimente importante din acest an, „Efectul Halloween” şi alegerile prezidenţiale din SUA, pot influenţa dramatic mişcările pieţei, prezentând atât oportunităţi, cât şi riscuri pentru traderi.
Un studiu realizat de Ben Jacobsen şi Cherry Y. Zhang de la Universitatea Massey din Noua Zeelandă arată că, pe o perioadă de 300 de ani, acţiunile s-au tranzacţionat în medie mai bine cu 4,52% în perioada noiembrie – aprilie decât în lunile de vară, potrivit Forbes. În ultimii 50 de ani, disparitatea de performanţă a fost mai evidentă, de 6,25%. Această tendinţă este valabilă în 35 de ţări, potrivit comunicatului.
Conform analizei asupra a 65 de pieţe dezvoltate şi emergente, randamentul mediu al burselor în cele şase luni care au urmat Halloween-ului a ajuns la aproximativ 8,5% pe an. Iar această redresare este cunoscută drept „Efectul Halloween”.
Din punct de vedere istoric, această perioadă a înregistrat adesea performanţe mai bune ale acţiunilor în comparaţie cu lunile de vară. Se crede că acest efect este influenţat de factori precum influxurile de pensii din SUA (fondurile din conturile de pensii, cum ar fi planurile 401(k), intră masiv pe piaţă în ianuarie) sau stimulentele fiscale (acţiunile care au înregistrat un câştig în cursul anului pot continua să crească la sfârşitul anului, deoarece investitorii amână vânzarea acestora pentru a evita impozitarea).
Desigur, există numeroase alte aspecte care influenţează piaţa pe tot…
Sursa: Citeste tot pe Bursa.ro