Avocat drept comercial: ce face, când ai nevoie de el și cum îl alegi

84
Publicitate

Un avocat drept comercial sau dreptul afacerilor este cel care ajută managerii sau directorii de firmă pentru a le garanta acestora o legalitate perfectă în toate actele lor legate de viața în societate. Pe lângă gestionarea litigiilor, un avocat drept comercial va însoți clienții în toate procedurile legale. Este un profesionist care lucrează cel mai adesea în colaborare cu un expert contabil deoarece cunoaște foarte bine piața și activitatea celor pe care îi ajută.

Publicitate

Ce este un avocat specializat în drept comercial?

Dreptul comercial este un domeniu al dreptului privat care privește exersarea profesiunii de comerciant. Tratează deci actele juridice considerate drept acte de comerț. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că dreptul comercial se poate aplica persoanelor care nu sunt comercianți, dar care desfășoară activități comerciale în mod ocazional.

Care sunt misiunile unui avocat drept comercial?

Un avocat drept comercial este considerat drept un interlocutor privilegiat al companiilor, firmelor sau societăților de tot felul. Are drept misiune să sfătuiască firmele în ansamblul activităților lor comerciale, atât la scară națională, cât și internațională, dacă este cazul.

Un avocat în drept comercial ar trebui să fie deci competent în domeniul dreptului privat. Dar trebuie să posede și unele cunoștințe legate de dreptul penal al afacerilor, drept fiscal, dreptul proprietății intelectuale sau dreptul francizelor, în toate aspectele legate de relațiile comerciale.

Misiunea principală a unui avocat în drept comercial este deci de a securiza juridic ansamblul activităților unei firme. Poate furniza sfaturile sale prețioase unei firme și clienților săi. Trebuie deci să securizeze perimetrul legal al diferitelor operațiuni, atât crearea sa, înființarea sa, cât și gestionarea sau dezvoltarea activităților comerciale.

Este cel care garantează conformitatea juridică a unei firme la acest nivel. Trebuie în același timp să vegheze și la păstrarea sau menținerea intereselor juridice ale unei firme.

Avocatul în drept comercial poate asigura în același timp redactarea, chair negocierea, dacă este nevoie, a unor contracte comerciale pentru firma pentru care lucrează. Contractele comerciale, termenii și condițiile generale de vânzare, acordurile de franciză și contractele de leasing comercial intră în sfera sa de competență.

În cele din urmă, un avocat specializat în drept comercial poate, de asemenea, să asiste o societate în orice litigiu comercial care poate apărea în cursul relațiilor sale comerciale, fie că societatea este dată în judecată de unul dintre clienții săi, fie că dorește să-și apere interesele sau să-și recupereze datoriile.

Avocați Specializați în Drept Comercial

Ce este unavocat specializat în drept comercial?

Un avocat specializat în drept comercial este un aliat de neprețuit atunci când vine vorba de sfaturi privind înființarea unei afaceri: acesta te va sfătui cu privire la alegerea structurii juridice potrivite pentru societatea ta. De asemenea, poate ajuta la redactarea statutului, acordurile de parteneriat sau contractele de parteneriat.

Avocații comerciali pot redacta, negocia și revizui multe tipuri de contracte comerciale, inclusiv contracte de vânzare, acorduri de franciză, acorduri de distribuție, contracte de muncă și acorduri de confidențialitate. Avocatul se va asigura că termenii și condițiile specificate în contractele comerciale sunt corecte și respectă legislația în vigoare.

Un avocat specializat în litigii comerciale este un specialist în litigii comerciale: acesta te poate reprezenta în instanță, apărându-ți interesele și abordând diferite tipuri de probleme, cum ar fi litigii contractuale, litigii de neplată, probleme de concurență neloială, etc.

Avocații comerciali te pot ajuta să protejezi și drepturile de proprietate intelectuală: poți apela la un avocat comercial pentru a-ți proteja mărcile comerciale, drepturile de autor și alte secrete comerciale. De asemenea, avocatul te poate consilia cu privire la strategiile eficiente de înregistrare și protecție în domeniul tău.

Cum se alege un avocat specializat în drept comercial?

Există două categorii de avocați: avocați specializați într-un anumit domeniu al dreptului și avocați generaliști. Avocații specializați sunt avocați generaliști, dar care s-au specializat într-un anumit domeniu al dreptului.

Pentru a alege așa cum trebuie un avocat, va trebui să ții cont mai întâi de natura problemei de care acesta trebuie să se ocupe. Este posibil să apelezi la un avocat din două motive: pentru a beneficia de unele sfaturi juridice și specializate cu privire la un subiect care te interesează sau care te privește. De exemplu, cum să îți transmiți patrimoniul imobiliar copiilor la cele mai mici costuri.

Este posibil să apelezi la serviciile unui avocat și pentru a beneficia de o reprezentare în fața unui tribunal, dacă este cazul. Atunci când o persoană este specializată într-un litigiu judiciar și are nevoie să fie reprezentată, de exemplu.

Litigiul sau contenciosul: domeniul preferat de practică al unui avocat de drept comercial

Pe lângă diferitele aspecte formale ale vieții unei societăți, un avocat comercial este chemat să acționeze în apărarea acesteia în fața instanțelor de judecată. Acest tip de intervenție se referă la diferitele litigii cu care se poate confrunta o societate.

Aceste litigii pot să fie de origine comercială sau pot să decurgă dintr-o achiziție sau o perioadă de dificultăți pe care le traversează o firmă. Litigiile comerciale apar cel mai adesea atunci când un partener al societății nu respectă o obligație contractuală. Aici intră ruptura abuzivă a relațiilor comerciale deja stabilite, recuperarea creanțelor sau conflicte între asociați. Avocatul în drept comercial intervine în acest caz în numele clientului său pentru a comanda un raport juridic sau de gestiune.

Litigiile legate de achiziții, cunoscute și sub numele de litigii “post-achiziție”, apar atunci când o achiziție pare, după eveniment, să fie în detrimentul cumpărătorului. Aceste litigii au loc atunci când clauzele pasivelor sau activelor au fost ascunse la momentul semnăturii contractului. 

Avocatul dreptului comercial gestionează de asemenea contenciosul care recurge din viciile ascunse, vicii de consimțământ sau o concurență neloială. În acest ultim caz juristul se poate ocupa acțiunile de efectuat în fața unui tribunal.

Litigiile unei societăți aflate în dificultate fac parte și ele din competențele unui avocat specializat în drept comercial sau în sectorul dreptului procedurilor colective. Va ghida directorul unei firme atunci când trebuie să ia unele decizii pentru a se anticipa riscurile legate de situația prezentă a firmei, pentru ca aceasta să poată profita de unele măsuri de redresare. Diverse dispozitive legale există de altfel în acest sens: redresare judiciară, instalarea unui plan de continuare și așa mai departe.

Domeniul de acțiune al unui avocat drept comercial este deci foarte larg. Rolul său este cel mai adesea unul preventiv deoarece le permite unor societăți să evite unele decizii care ar putea avea unele consecințe nefaste pentru perenitatea afacerii și activității lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.