Baie turcească: practică tradițională de curățare și detoxifiere a corpului

64
Publicitate

Baia turcească sau hamamul reprezintă un ritual străvechi caracteristic lumii musulmane. Este varianta umedă a saunei clasice uscate, ceea ce înseamnă că principala diferență dintre o baie turcească este următoarea: căldura umedă este asigurată de aburul din apă. 

Publicitate

În Antichitate, în țările orientale în special, o baie turcească era o clădire care avea chiar și o funcție socială, fiind folosite ca locuri de întâlnire unde aveau loc adunări ale unor persoane cunoscute. Una din cele mai mari diferențe dintre un hamam și o saună turcească este că într-o baie turcească transpiri mult mai puțin.

Ce trebuie să știi despre baia turcească

Nu mai este niciun secret pentru nimeni faptul că există din ce în ce mai multe motive pentru care este necesară o deconectare de lumea exterioară pentru a obține o deconectare de lumea exterioară, pentru a obține o mai bună conexiune interioară și pentru a ajunge la o stare ideală de bunăstare fizică mentală și fizică. 

O baie turcească este perfectă pentru a beneficia de acea stare de relaxare și liniște în mijlocul atâtor factori de stres. Deși este adevărat că cel mai potrivit moment pentru a profita de o baie turcească depinde de fiecare persoană în parte, există câteva lucruri pe care trebuie să le știi pentru a profita la maxim de această experiență. 

Pentru ca tu să te poți bucura de toate beneficiile oferite de o baie turcească vom enumera câteva dintre lucrurile de bază pe care trebuie să le știi pentru a o folosi în mod corespunzător:

 • Ține cont de faptul că temperatura din interiorul unei băi turcești nu este uniformă ci tinde să oscileze între 25 și 50 de grade, în funcție de înălțime. În general, la nivelul podelei, temperatura este între 20-25 de grade, la un metru și jumătate ajunge la 40 de grade, iar la înălțimea capului poate ajunge la 50 de grade.
 • Umiditatea relativă este de 99% deoarece mediul este plin de vapori de apă, ceea ce face să transpiri mult, spre deosebire de o saună turcească uscată.
 • În Antichitate, când oamenii vorbeau despre o baie turcească, se refereau la o clădire cu multe camere la temperaturi diferite, dar în prezent căldura este produsă de apa fierbinte care curge prin țevi pe pereții camerei.
 • Dacă ești interesat de saună București trebuie să știi că o baie turcească este alternată cu băi cu apă rece. Chiar și în cele mai specializate centre se fac ședințe de masaj pentru a obține o stare de relaxare mai mare.
 • Hidratarea este deosebit de importantă înaintea și după utilizarea unei băi turcești deoarece este esențial să înlocuiești lichidele care se vor pierde în acest proces.
 • Dacă suferi de boli cardiovasculare, tensiune arterială ridicată sau probleme circulatorii ar trebui să consulți un medic înainte de a merge la o baie turcească.

Care sunt cele trei etape ale unei băi turcești?

Să te bucuri de o baie turcească nu este complicat iar dacă ai apelat vreodată la saună București, vei fi de acord că procedura este practic aceeași și se poate împărți în trei etape:

 • Prima etapă: încălzirea. Aceasta durează în jur de 15-20 de minute. În mod ideal, ar trebui să rămâi așezat sau semi culcat, acoperit doar cu țesături care permit respirația sau complet dezbrăcat, dacă îți dorești acest lucru. Pe lângă abur, poți include și uleiuri esențiale pentru a te ajuta să te relaxezi. Această primă etapă culminează cu un duș rece și câteva minute pe șezlong.
 • A doua etapă: răcirea. Aceasta presupune o baie sau un duș rece pentru a întări corpul.
 • A treia etapă. În această etapă finală se recomandă un alt ciclu de hammam și duș rece.
Baie turcească: practică tradițională de curățare și detoxifiere a corpului 1
Bucură-te de Ritualul de Înfrumusețare la Baia Turcească | Reîncarcă-ți Energiea

Care sunt avantajele oferite de o baie turcească?

 • Accelerarea funcțiilor metabolice

Acesta este poate unul din cele mai importante beneficii oferite de o baie turcească. Căldura și aburul generat în interiorul unei băi turcești stimulează circulația sângelui precum și sistemele respirator, hormonal și nervos.

 • Îmbunătățește afecțiunile respiratorii

O sesiune de sauna turcească crește capacitatea plămânilor de a schimba oxigenul și umidifică tractul respirator, acționând ca expectorant în tratamentul bronșitei și a răcelii precum și ca agent calmant împotriva tusei.

 • Benefică pentru sistemul nervos

Oferă o senzație de bunăstare generală pentru întregul organism, relaxând tensiunea și reducând stresul și anxietatea. Este ideală pentru a favoriza o odihnă mai bună pe timpul nopții.

 • Adio dureri menstruale

Căldura produsă în sauna București ajută la ameliorarea crampelor și a durerilor cauzate de sindromul premenstrual sau de perioadele dureroase. De asemenea, optimizează igiena în zona intimă feminină, deoarece aburul facilitează expulzarea fluxurilor vaginale.

 • Detoxifiere

Combinația de căldură și aburi dintr-o baie turcească ajută la deschiderea porilor și încurajează respirația care eliberează toxinele din organism.

 • Îmbunătățirea circulației

Alternarea între camerele calde și reci poate contribui la îmbunătățirea circulația sângelui care la rândul său contribuie la sănătatea și bunăstarea generală.

 • Eliberarea stresului

Atmosfera liniștitoare și tratamentele oferite într-o baie turcească contribuie la ameliorarea stresului și la promovarea relaxării. Mediul cald și liniștit îți permite să te relaxezi și să renunți la presiunile vieții de zi cu zi.

 • Beneficii pentru piele

Exfolierea și masajul care au loc într-un hammam ajută la îndepărtarea celulelor moarte ale pielii, la desfundarea porilor și la îmbunătățirea texturii pielii. O baie turcească îți lasă pielea catifelată și vizibil mai tânără. Cum era de așteptat, aburii furnizează oxigen țesuturilor dermice, ceea ce duce la o curățare și regenerare profundă. 

Prin dilatarea porilor, toxinele și impuritățile din piele sunt eliminate rapid și în siguranță. Acesta este motivul pentru care baia turcească este foarte recomandată celor care suferă de acnee, dar și celor care vor să aibă în față o piele mult mai fină și mai luminoasă.

O baie turcească oferă o experiență unică și captivantă, care combină istoria, cultura și arta relaxării. Cu diversele sale beneficii pentru sănătate, cum ar fi detoxifierea, îmbunătățirea circulației, ameliorarea stresului și întinerirea pielii, o baie turcească este o completare excelentă la rutina de îngrijire personală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.