Moștenirea sau succesiunea nu este altceva decât transmiterea patrimoniului unei persoane fizice decedate către una sau mai multe persoane, în general rude de grad apropiat. Este foarte important să înțelegem că membrii familiei sunt diferiți. Este o practică obișnuită să presupunem că toți membrii familiei nu sunt la fel, iar acest lucru se demonstrează atunci când vorbim despre relațiile de familie.
Adesea, momentul executării documentelor coincide cu o stare emoțională dificilă asociată cu moartea recentă a unei rude. În astfel de circumstanțe, crește probabilitatea de a face greșeli, de a lua decizii greșite sau pur și simplu de a nu acționa corect. Pentru a nu pierde ocazia de a exercita pe deplin drepturile de moștenire, este necesar să se urmeze o anumită procedură consacrată în actele juridice din țara noastră.
De ce un conflict legat de moștenire este atât de des întâlnit
Cu părere de rău, conflictele legate de moștenire sunt din ce în ce mai frecvente. Este probabil să existe o serie de cauze sociale complexe pentru acest lucru, iar o forță motrice este creșterea valorii averii medii. Acest lucru este legat de extinderea proprietății și de creșterea prețurilor locuințelor. Un alt factor în joc este fragmentarea structurilor familiale, cu a doua și a treia căsătorie, care sunt acum frecvente, și numărul tot mai mare de familii mixte care rezultă din aceasta.
Pentru început, este întotdeauna benefic de a lua măsuri active pentru a evita apariția litigiilor legate de moștenire. Acest lucru va implica adesea discutarea deschisă a problemelor legate de drepturi moștenitori cu membrii familiei și asigurarea existenței unui testament valabil. Dar cum se rezolvă un conflict de moștenire atunci când apare unul?
Primul lucru care trebuie luat în considerare este necesitatea de a consulta pe cineva specializat. Pentru a lua această decizie, trebuie să țineți cont de gravitatea conflictului și de suma de bani care este în joc. În mod clar, va fi mult mai bine să rezolvați singur problema dacă aceasta este relativ minoră sau dacă suma în litigiu nu ar justifica suportarea de cheltuieli de judecată.
Utilizați un terț pentru a rezolva disputele
După deces, între rude pot apărea dispute. În acest moment, documentele de planificare succesorală sunt finalizate, așa că modificarea acestora nu va ajuta cu nimic. Dacă frații sau ceilalți beneficiari ajung la un dezacord în privința unui drept drept succesoral, primul pas ar trebui să fie apelarea la un grup de specialiști și experți în drept civil.
Aceasta este o modalitate accesibilă de a rezolva diferendele cu o terță parte neutră, evitând adesea conflicte inutile între membrii familiei. Atunci când frații care nu se înțeleg moștenesc o proprietate comună au două soluții: fie se împacă și fac în așa fel ca lucrurile să funcționeze, fie încearcă să rezolve disputele în alt fel. Dacă nicidecum aceștia nu pot ajunge la un compromis, există o soluție: predarea acestor drepturi succesorale unui terț. În așa mod, un grup de specialiști și experți în drept civil va prelua procesul, iar partea implicată va încasa imediat contravaloarea care i se cuvine. Echipa specializată va gestiona toate acțiunile necesare până la soluționare, fără ca persoana implicată să piardă timp și nervi.
Întradevăr, deseori cea mai bună soluție pentru litigiile de moștenire este prevenirea lor totală, comunicare de calitate cu cei dragi cât timp sunt în viață și instrucțiuni clare cu privire la avere și bunurile care pot fi predate moștenitorilor. Acestea ar putea ajuta la prevenirea litigiilor atunci cand persoana iubită decedează.
În caz contrar, o echipă de experți în drept civil ar putea fi soluția salvatoare.