Care sunt cele mai intalnite tipuri de rani cronice?

38
Publicitate

Care sunt cele mai intalnite tipuri de rani cronice? 1

Publicitate

Se estimeaza ca peste un milion de romani traiesc cu o rana cronica sau care nu se vindeca. Cu cat o rana cronica este lasata mai mult timp fara a fi tratata adecvat, cu atat prezinta un risc mai mare de infectie, spitalizare si chiar amputare. De aceea, recunoasterea diferitelor tipuri de rani cronice este cruciala pentru cautarea tratamentului si ingrijirii adecvate.

Capacitatea de vindecare a unei persoane poate fi afectata de diabet, boli de inima, cancer sau de alte probleme de sanatate ce slabesc imunitatea. Afla, in randurile urmatoare, care sunt cele mai intalnite tipuri de rani cronice!

​Escarele de decubit

Printre pacientii cu cel mai mare risc de a dezvolta escare de decubit, denumite si ulcere de presiune, se numara persoanele cu mobilitate limitata din cauza ranilor, paraliziei, anumitor boli sau a varstei inaintate. Alti factori de risc includ obezitatea, alimentatia deficitara si incontinenta urinara si/sau intestinala.

Cel mai frecvent, escarele de decubit se dezvolta in zonele corporale cu proeminenta osoasa, cum ar fi omoplatii, coccisul, gleznele sau coatele. Aceste rani apar ca niste pete rosiatice care nu se albesc la atingere, iar daca nu sunt tratate corect si din timp, ajung sa afecteze tesuturile de sub piele, inclusiv muschii, tendoanele si chiar oasele.

De obicei, un tratament escare se desfasoara pe mai multe planuri si necesita atentia unui medic specialist, incluzand folosirea unei saltele antiescare, repozitionarea regulata a corpului in pat si in scaun, curatarea zonelor afectate, folosirea de pansamente speciale si eventual debridarea ranilor.

​Ulcerul piciorului diabetic

Un ulcer al piciorului diabetic este o rana care apare pe picioarele, calcaiele sau degetele de la picioare ale persoanele care sufera de diabet. De multe ori, exista putine sau chiar deloc senzatii in picioare sau in rana in sine din cauza leziunilor nervoase legate de diabet. Prin urmare, aceste rani se pot dezvolta fara a provoca simptome. Daca este lasat netratat, ulcerul devine mai mare si mai adanc din cauza circulatiei scazute provocate de leziunile vaselor de sange. Acest lucru poate duce la infectie si chiar amputare.

​Ulcerul arterial sau ischemic

Ulcerele arteriale sau ischemice apar in zonele corporale ce nu sunt alimentate cu suficient sange. De cele mai multe ori, se dezvolta pe degetele de la picioare, picioare, calcai sau glezne.

Printre simptome se numara durerea de picior in timpul ridicarii acestuia, aparitia unei pete rotunde cu margini uniforme, stralucitoare, senzatia de piele rece la atingere si, in unele cazuri, dezvoltarea de abces.

Ulcerele arteriale necesita tratament prompt pentru a imbunatati fluxul sanguin si pentru a preveni deteriorarea ulterioara a tesuturilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.