Ce presupun detectoarele de metale și cum se folosesc acestea

2

 Tipul de detector de metale ales depinde de categoria obiectelor și de locația în care se fac căutările. Există trei tipuri clasice pentru detectoarele de metale: pentru monede și artefacte în soluri uscate, pentru plaje și detectoare pentru aur.

Noile modele de detectoare pentru metale funcționează pe baza radiațiilor electromagnetice solide ale solului. Cele mai simple detectoare de metale utilizează o frecvență unică. Cele mai avansate tipuri, operează la frecvențe simultane. O caracteristică esențială pentru un detector de metale performant este sensibilitatea la diferitele tipuri de metale.

Principiul de funcționare a detectorului de metale

Detectoarele de metale funcționează prin transmiterea câmpului electromagnetic de la punctul de căutare către suprafața solului. Bunurile din metal din suprafața analizată vor retransmite propriul lor câmp electromagnetic, urmând ca senzorul de căutare să primească semnalul. Semnalul recepționat este comunicat mai departe către sistemul de alertare auditivă.

Elementele componente ale detectorului de metale 

  • Bateria este componenta prin care se stabilește câmpul electromagnetic
  • Cutia de control: unde semnalul de recepție este procesat într-un răspuns auditiv și vizual cu ajutorul ecranului LCD.
  • Arcul de căutare trimite spre sol câmpul magnetic și îl recepționează pe cel din partea obiectelor din metal.

Modalitatea de utilizare a dispozitivului

Acționarea unui detector metale nu ridică probleme, indiferent de persoana care îl manevrează. Se pornește dispozitivul, apoi se îndreaptă către spațiul care trebuie verificat.  În contextul în care apelezi la un detector de metale obișnuit, cu bară și antenă de căutare, nu va trebui decât să îl ții de mâner. Apoi mișcă-l stânga-dreapta în apropierea solului. Prezența obiectelor cu componente metalice va genera mesaje sonore prin boxele cutiei de control sau prin căști.

Cum poate fi influențată capacitatea aparatului de a detecta obiectele de metal? Frecvența aparatului determină corectitudinea procesului de identificare a metalelor. Astfel, există modele cu frecvență unică și tipuri cu opțiuni avansate. Pentru primul caz, dacă frecvența este ridicată, atunci pot fi depistate și obiectele de cele mai mici dimensiuni la distanțe mici. Frecvența ridicată indică materialele mai mari.

Opțiunile de detecție în soluri mineralizate detectează și adâncimile. Solurile mineralizate pot ascunde obiecte metalice mici sau medii. Setările specifice pot fi manuale (vor fi recepționate cele mai joase semnale), automate sau de urmărire (situație în care au loc ajustări permanente ale senzorului pentru rezultate cât mai corecte).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.