Un laptop folosit şi solicitat în mod constant, poate începe să se încingă, să răspundă greu la comenzi sau să se blocheze. De asemenea, ventilatorul dispozitivului poate porni mult prea des, toate acestea anunţând că este nevoie de efectuarea unei curăţări. Astfel, se va acţiona direct asupra cauzei problemelor depistate, dar se va diminua şi riscul de defectare a laptopului din cauza supraîncălzirii şi suprasolicitării.
De ce trebuie curăţat un laptop?
O curatare laptop se impune periodic, indiferent de tipul dispozitivului sau de durata de funcţionare. Prin curăţare, tehnicienii specializaţi în acest domeniu îndepărtează particulele de praf depuse pe piesele componente, înlocuiesc chipset-urile şi pasta termoconductoare de pe procesor. Sistemul de răcire trebuie curăţat periodic, în funcţie de uzura la care este supus dispozitivul. Doar astfel laptopul oferă o funcţionare normală şi rapiditate. Un laptop necurăţat sistematic şi periodic, va manifesta disfuncţionalităţi frecvente şi nu va mai răspunde aşteptărilor astfel că va presupune alte intervenţii şi costuri suplimentare.
Cum îţi întreții laptopul în stare normală de funcţionare?
Pentru ca un laptop să aibă o durată de funcţionare cât mai lungă şi să răspundă tuturor cerinţelor, este recomandată alegerea modelului care vine în întâmpinarea nevoilor utilizatorului, respectarea specificaţiilor tehnice, precum şi acordarea atenţiei necesare semnalelor care anunţă apariţia unei probleme.
Atunci când laptopul nu mai funcționează bine, este recomandată apelarea la specialiştii din cadrul unui service laptop. Profesioniştii în domeniu vor face o diagnosticare corectă şi vor stabili împreună cu clientul schema de abordare, astfel încât să remedieze problemele apărute şi să se asigure o bună funcţionare pentru cât mai mult timp.
Semnalele care solicită o curăţare a laptopului
Atunci când laptopul se supraîncălzeşte, se blochează, nu se încarcă, se opreşte brusc, îngheaţă imaginea sau răspunde greu la comenzi, se impune o curăţare. Un astfel de context poate fi cauzat de particulele de praf depuse pe radiator, ventilatorul pornind din ce în ce mai des şi comenzile fiind îndeplinite cu greu.
Acest context nefavorabil prezintă capacitatea de a afecta activitatea şi timpul utilizatorului, astfel că este recomandată curăţarea dispozitivului o dată la 6 luni, în cazul în care este folosit foarte des, şi o dată la 12 luni, pentru o utilizare moderată. Pentru ca procesul de curăţare să fie efectuat corect şi pentru a fi benefic dispozitivului, este recomandat să fie aplicat doar de către personal calificat în acest sens, şi doar într-un mediu autorizat.