In ceea ce priveste potentialul regenerativ precum si capacitatea de a prelungi durata vietii pacientilor si chiar de a vindeca anumite maladii considerate pana nu demult incurabile, celulele stem pot fi considerate una dintre cele mai mari descoperiri din domeniul medical. Astfel, inca de la prima consemnare a acestora in documentele de referinta medicala, acestea au fost studiate indelung, efectele benefice fiind descoperite de-a lungul timpului si aflandu-se chiar si astazi intr-o continua dezvoltare a utilizarilor practice, acestea multiplicandu-se la randul lor exponential datorita progreselor facute in domeniul stintific.
Prin urmare, pe langa utilizarile variate in domeniul patologiilor de natura hematologica, extinderea folosirii lor si in alte ramuri medicale continua sa se dezvolte in mod promitator, avand ca scop implementarea de noi terapii pentru bolile ce cauzeaza necroza ori distructie la nivel tisular.
Despre celulele stem hematopoietice
In zilele noastre, tratamentul ce consta in transplantul autolog al acestui tip de celule a devenit unul foarte comun, datorita eficacitatii de care acesta se bucura dar si pentru ca este o metoda ce se foloseste de propriile resurse ale organsimului, avand zero reactii de tipul “grefa contra gazda” si putand fi repetat pentru a doua oara in momentul in care analizele de specialitate indica scaderea elementelor figurate din sange sub pragul standard. Prin urmare, pentru a beneficia de posibilitatea de a recurge la ambele proceduri, pacientului i se recolteaza sange inainte de momentul inceperii tratamentului propriu-zis cu chimioterapice.
Importanta recoltarii de celule stem la momentul nasterii
Daca ne referim la elementele celulare mezenchimale, acestea sunt cu atat mai importante cu cat timpul obtinerii este unic pentru fiecare gravida in parte, si anume momentul nasterii. Astfel, odata cu expulzia fatului, celulele trebuiesc recoltate de la nivelul gelatinei lui Wharton din cordonul ombilical.
Datorita gradului foarte mic de nediferentiere pe care acestea le poseda la acel moment, ele pot fi pastrate chiar si zeci de ani intr-o banca de celule stem, fiind prezervate in azot lichid, metoda ce le asigura o temperatura suficient de scazuta incat sa poata ramane in stare intacta atat cat este nevoie dar sa isi pastreze totodata proprietatile intacte.
Bolile abordate prin intermediul transpantului
La momentul de fata, acest tip de terapie este utilizat in peste 80 de boli diferite, salvand de-a lungul anilor nenumarate vieti si imbunatatind calitatea traiului pentru multi dintre pacientii carora nu li se mai dadea o alta speranta la viata. Ca si nivel de reusita, atat procedurile ce utilizeaza celule hematopoietice cat si mezenchimale au o rata a succesului extraordinar de buna, in conditii de compatibilitate maxima si de respectare a tuturor inficatiilor medicamentoase ulterioare. In ceea ce priveste transplantul ce necesita accesarea elementelor stocate de la banca de celule stem, acestea vin cu o garantie a viabilitatii oferita de compania cu care ati realizat acest demers, precum si transportul la spitalul la care alegeti, in vederea efectuarii procedurii. In plus, in cazul in care boala este depistata la un membru al familiei, o astfel de proba poate fi testata pentru a vedea gradul de compatibilitate, pentru ca in eventualitatea unui rezultat pozitiv aceasta sa poata fi utilizata pentru transplant.
Cat de util este transplantul
La nivel mondial, rata de succes a acestui tip de tratament este atat de ridicata incat in decursul unui an au loc zeci de mii de astfel de proceduri. Asadar, printre patologiile abordate cu succes se numara anemiile, leucemiile, limfoamele, un numar de anomalii congenitale precum si tulburari fagocitare sau mieloproliferative. Pe langa terapiile standard, metode ce se afla inca in studiu clinic si chiar terapii experimentale sunt dezvoltate si analizate pentru a se constata viabilitatea in domeniul altor boli ale caror tratamente pot beneficia de pe urma implementarii terapiei cu celule stem.