Atunci cand una dintre rudele dumneavoastra moare in strainatate, trebuie luate mai multe masuri. Ambasada sau Consulatul sau Ministerul Afacerilor Externe va pot ajuta.
Inregistrarea decedatului
Este important sa va inregistrati la autoritatile locale decesul insotitorului de calatorie sau al membrului familiei. De exemplu, in primarie.
Autoritatile locale va vor furniza documente de care veti avea nevoie pentru a transporta corpul defunctului
– Un certificat de deces
In cazul in care persoana decedata a avut resedinta intr-o tara europeana trebuie sa inregistrati certificatul de deces la municipalitatea din zona in care a avut resedinta persoana decedata. Faceti acest lucru cat mai curand posibil dupa intoarcerea acasa. Consiliul local va include datele cu caracter personal ale persoanei decedate in registru.
Documentele din anumite tari trebuie legalizate pentru a fi utilizate. Uneori, este nevoie si de o traducere. In mod normal, un document trebuie legalizat in tara in care a fost emis.
Medierea pentru a obtine o conduita sigura
Pentru a face acest lucru, veti avea nevoie de urmatoarele date:
- Extras din registrul de deces.
- Un certificat medical.
- O declaratie in care se spune ca s-au facut toate pregatirile legale pentru transportul ramasitelor. Puteti de asemenea sa apelati la casa funerara –citeste mai mult – sau o agentie guvernamentala.
Ajutor din partea ambasadei, consulatului sau ministerului
Ambasada, consulatul sau Ministerul Afacerilor Externe incearca sa asiste si sa-i consilieze cat mai mult pe cei apropiati. De exemplu, pentru a solicita un certificat de deces.
Cum ar trebui sa gestionez transportul corpului?
In cazul in care persoana decedata are asigurare de calatorie si asigurare de deces, centrul de alarma al asiguratorului relevant se va asigura ca organismul este transferat. Daca este necesar, ambasada sau consulatul sprijina in acest proces.
Asigurarea de calatorie acopera costurile de transport.
Ce se intampla daca defunctul nu a fost asigurat
In cazul in care defunctul nu dispunea de asigurare de calatorie, iar rudele doresc ca trupul defunctului sa fie transportat in rudele trebuie stara de orgine, trebuie sa plateasca costurile acestui transport.
Ambasada sau consulatul:
- nu plateste costurile de transport
- nu poate garanta valoarea costurilor
- nu pot acorda un imprumut sau un avans pentru aceste cheltuieli
Ce se intampla daca rudele nu pot plati cheltuielile?
In cazul in care rudele nu sunt in masura (sau nu doresc) sa plateasca aceste cheltuieli, cadavrul este ingropat sau incinerat in strainatate. Ceremonia are loc conform obiceiurilor locale. In acest caz, autoritatile locale platesc pentru inmormantare.
Decesul ca urmare a unui accident sau a unei infractiuni
Este moartea rezultatul unui accident sau al unei crime? Sau exista indoieli cu privire la cauza mortii? Apoi, Ambasada sau Consulatul poate solicita o copie a raportului medical, a raportului de autopsie sau a raportului politiei. Aceasta procedura poate implica cheltuieli pentru cei apropiati.
Ambasada sau consulatul nu poate investiga o posibila infractiune. Ei trebuie sa respecte legile locale.
Conversia unui document oficial strain intr-un document oficial
Nu este obligatoriu sa convertiti documentul, dar va facilita procedurile daca aveti nevoie de un extras in viitor. Un extras este o copie a documentului oficial cu o stampila si o semnatura a ofiterului registrului civil. Daca ati convertit documentul, nu va fi necesar sa solicitati extrasul in strainatate.
Obicieiuri funerare neasteptate
Acum ca te-am lamurit care sunt pasii de urmat pentru momentul in care o persoana decedeaza in strainatate, iti prezentam si cateva dintre cele mai ciudate ritualuri de inmormantare practicate in lume.
- Ingroparea in sicrie fanteziste
In Ghana, oamenilor le place sa fie ingropati in ceva care reprezinta viata lor. Acestea includ sicriele in forma de avioane pentru piloti, pesti pentru pescari si un Mercedes pentru un om de afaceri!
- Inmormantarea cerului tibetan: Oferiti cadavrele pasarilor
Multi, in special budistii, uneori taie trupul in bucati si il lasa pe un deal pentru ca pasarile sa il manance. Budistii vad cadavrele ca vase goale si considera ca aceste inmormantari ale cerului sunt un act de caritate si compasiune.
- Amputarea degetelor in Papua Noua Guinee
In randul poporului Dani, moartea unei persoane dragi a insemnat ca orice femeie si copil inrudit cu decedatul trebuia sa taie un deget al decedatului. Acest lucru a fost facut pentru a alunga spiritele si este acum interzis.
- Inmormantari cu jazz in New Orleans
Cu o mare cultura a trupelor de jazz in inima New Orleansului, nu este o surpriza faptul ca ei canta muzica chiar si la moarte. Cortegiul funerar este condus de o mare trupa de jazz, care la inceput canta melodii triste, urmate de numere optimiste de jazz si blues insotite de dansuri energice.
- Decedati inmormantati cu ochii acoperiti
Poporul din nord-vestul Filipinelor leaga ochii mortilor si ii aseaza langa intrarea principala a casei. Privelistea este cu siguranta una ingrozitoare pentru straini insa traditia spune ca asa trebuie sa se procedeze acolo cu trupurile decedatilor.