Ce înțelegem prin bani digitali?

7

Tranzacțiile contactless, plățile online sau transformările din blockchain, toate acestea folosesc bani digitali ca instrument de bază în acțiunea întreprinsă. În cazul plății contactless, un mPOS precum MonePOS asigură transferul banilor între comerciant și client, fără ca banii să fie în forma lor tangibilă. 

De ce sunt preferați banii digitali? 

Multe dintre bănci au introdus monedele digitale în sistemul lor de lucru deoarece banii digitali reprezintă un avantaj pentru bancă, datorită faptului că nu au o formă palpabilă. Instituțiile financiare private trebuie să se supună unor cerințe de capital bancar – să nu dețină sume în bani fizici, mai mari decât sunt prevăzute în lege. În schimb, când vine vorba de bani digitali, nu exisă restricții. Un alt aspect este economisirea costurilor care erau necesare închirierii locațiilor băncii și plății pentru salariile angajaților. Operarea cu bani digitali reduce vulnerabilitatea pentru furturi, dar și costurile de depozitare, transport și securitate a banilor sunt reduse la 0. 

În afara sistemului bancar care se bucură de numeroase beneficii din urma utilizării banilor digitali, și clienții acestora au parte de avantaje. 

Cel mai important dintre avantaje este posibilitatea de a transfera instant bani unei persoane care se află la o distanță mare față de tine. În domeniul e-commerce, când persoana cu care interacționezi este una juridică, plățile digitale sunt esențiale pentru funcționarea afacerii. Folosind bani digitali, atât retailerul online cât și clientul se bucură de confort și siguranță în ceea ce privește comanda plasată. Magazinul online nu trebuie să își facă griji pentru ridicarea coletului de către client, iar clientul nu trebuie să poarte la el constant o sumă de bani cash, care l-ar putea incomoda sau chiar pune în pericol.

Criptomonedele

Dacă transferurile cu bani digitali au luat naștere în jurul anului 1990, criptomonedele au apărut de abia în anul 2008, crescându-și treptat popularitatea. Criptomonedele sunt tot o categorie de monede digitale, doar că acestea sunt nereglementate și sunt securizate prin criptografie – în blockhain. Caracteristica aparte a criptomonedelor constă în faptul că nicio entitate nu are control asupra tranzacțiilor sau a soldurilor contului. 

Cercetătorii preconizează că în viitor, monede virtuale vor deveni unica metodă de plată, iar banii cash, fie ei bancnote sau monede, vor fi doar amintiri, obiecte de colecție sau exponate în muzeu. 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.