Desi numarul bucatariilor deschise creste constant, doua treimi bune din toate bucatariile existente sunt inca mai mult sau mai putin inchise. Oricine construieste bucatarii noi sau renoveaza un spatiu de locuit existent se confrunta adesea cu aceasta decizie: bucatarie deschisa sau inchisa. Exista cateva avantaje ale bucatariei inchise.
Avantajele clare a unei bucatarii inchise sunt:
- Zgomotele si mirosurile de mancare raman in camera – fara sa se raspandeasca in restul apartamentului.
- Zonele neingrijite, pachetele deschise sau vasele stivuite in chiuveta pot fi ascunse cu usurinta prin inchiderea usii.
- Pace si intimitate pentru cei care gatesc in bucataria inchisa – unora le place sa lucreze netulburati.
De regula, la fel ca si in cazul bucatariei deschise, alege bucataria perfecta pentru tine.
Timp de secole, bucataria deschisa a fost forma tipica si predominanta si a fost inlocuita doar relativ recent de faimoasa bucatarie inchisa. Ca urmare, bucatariile au devenit mai mici si, in mare parte, o singura persoana s-a ocupat de gatit si de orice altceva legat de acesta. De-a lungul timpului insa, incaperile mici si entuziasmul din ce in ce mai mare al cuplurilor de a gati nu au mers bine impreuna. Astazi exista tendinta de a gati mai putin decat in trecut. Prin urmare, peretii dintre living si bucatarie au disparut din nou. Gatitul a devenit din nou partea centrala.
Hota extractor de abur poate fi mai putin puternica in general in zonele inchise de bucatarie decat ar trebui inevitabil sa fie in bucatariile mari, in plan deschis. Daca usa este inchisa in mod constant si o fereastra existenta este folosita ca optiune de evacuare a aerului, uneori poate fi chiar eliminat complet.
Bucataria pur functionala reuneste intre 10 si 15 metri patrati de spatiu. Mese de sufragerie, zone de relaxare sau insule de bucatarie se gasesc rar aici. Spre deosebire de bucataria mai deschisa, exista adesea mult mai mult spatiu de depozitare disponibil. Cel putin inca un spatiu de perete, mai exact.
Datorita izolatiei relative a bucatariei inchise, chiar si aparatele de bucatarie utilizate frecvent pot fi lasate mult mai devreme pe suprafata de lucru. Desi stilul minimalist functioneaza bine si in incaperile mai mici, o multime de accesorii de bucatarie pot fi gazduite in 15 metri patrati – intotdeauna gata de inmanat pe suprafata de lucru sau deschise in sistemele suspendate.
In acelasi timp, daca se pune mai putin accent pe ambalajele exterioare similare, cutia de cereale poate ramane pur si simplu pe raft. In cazul conceptelor deschise, lucrurile sunt de obicei turnate peste sau ascunse in dulapuri, astfel incat totul sa para mereu prezentabil. In bucataria inchisa, in schimb, se foloseste exact asa cum vine din supermarket. Bucataria inchisa este doar o camera cu o functie si nu este destinata ca zona de zi sau de relaxare. Asta face diferenta in viata de zi cu zi!
Cui ii place sa vorbeasca cu familia si prietenii in timp ce gatesc, dar prefera sa pastreze zgomotele de gatit si bucataria in sine mai privata, o bucatarie inchisa pentru a lua masa este ideala.
Idei pentru o bucatarie moderna
In momentul in care vrei sa ai cea mai moderna bucatarie, tot ce trebuie sa faci este sa te orientezi spre piesele de mobilier care sa fie impresionante, dar care sa raspunda tuturor cerintelor si sa fie pliata spre noile tendinte. Cel mai simplu mod de a avea o bucatarie moderna este acela de a comanda mobila pentru un stil minimalist. In acest stil se respecta principiul less is more, ceea ce inseamna ca cu cat spatiul este mai putin inghesuit cu atat va fi mai simplu ca interiorul sa fie mai modern.
De asemenea, alege materiale de buna calitate care sa te ajute sa folosesti spatiul intr-un mod cat mai util. Modern inseamna in prezent functional ceea ce inseamna de fapt ca tot ce ar putea face ca interiorul sa nu fie usor de folosit face ca spatiul sa isi piarda din modernitate. Nu este greu sa obtii cel mai bun spatiu pentru bucataria ta daca elimini toate obiectele inutile.
Nu uita ca in prezent bucatariile nu mai sunt despre aglomerare de obiecte. Acum este permis ca in bucatarie sa nu mai ai elemente decorative, deci daca iti vine sa pui in acest spatiu bibelourile bunicii pot sa renunti de pe acum. Decorul se creaza acum cu uneltele de bucatarie asezate interesant si cu un mic tablou eventual cu luminile din interior care pot da profunzime si eleganta spatiului, dar totul se cam opreste aici.
Prin urmare, alege de fiecare data cele mai bune variante pentru tine si vei descoperi cat de mult se transforma vechea bucatarie intr-una functionala in care iti place sa stai. Nu uita, asa cum am spus deja, de calitate pentru ca un spatiu de calitate este un spatiu care te va ajuta sa te simti cel mai bine in interiorul casei tale.