Informatii in caz de mamografie – senologie – screening mamar (mammotest)

268
Publicitate

Informatii in caz de mamografie - senologie - screening mamar (mammotest)O mamografie este o examinare cu raze X a sanului (sanilor). Face posibila obtinerea de imagini ale interiorului sanului folosind raze X si astfel detectarea anumitor anomalii. O mamografie este efectuata in doua circumstante: ca parte a unui screening sau a unui diagnostic. Oricare ar fi circumstantele, se fac doua imagini pe san, o vedere frontala si una oblica, ceea ce face posibila compararea celor doua laturi ale fiecarui san.

Publicitate

Pentru un control de senologie Cluj Napoca, ai nevoie de o programare. Cu toate acestea, urgentele vor fi prioritizate, termenul pentru examinari fiind de cel mult 48 ore, iar cel de punctii de cel mult 24 ore.

Medimages este un centru specializat in diagnosticul imagistic al patologiei mamare in care pasiunea, experienta si tehnologia de varf se imbina cu preocuparea si respectul fata de pacient

Cum se desfasoara examinarea de screening?

Mamotestele se efectueaza in unitati de mamografie aprobate: echipamentele si radiografiile sunt verificate periodic si trebuie sa indeplineasca standarde stricte de calitate cu o prima si a doua citire independenta. Pentru femeile cu risc crescut, screening-ul mai devreme sau mai frecvent poate fi luat in considerare respectand reguli stricte.

Procedura este urmatoarea:

  • Realizarea a doua imagini pe san de catre un tehnolog aprobat oficial.
  • Nu este niciun medic prezent in camera.
  • Un medic autorizat independent de unitate isi realizeaza interpretarea;.

Se rezuma rezultatele si sunt trimise medicului de trimitere. Acesta din urma primeste o copie a concluziei doar daca se spune ca mamotestul este „pozitiv” (ceea ce nu inseamna neaparat suspect).

Analiza diagnostica (senologica), in care caz?

Aceasta evaluare se efectueaza atunci cand a fost detectata o anomalie in timpul unei examinari de screening sau cand a fost detectata o anomalie la nivelul sanului (durere, scurgere de la mamelon, roseata a pielii, palparea unui „nodul” la san, …) descoperit de pacient sau de medicul curant al acestuia.

Pe langa imaginile de baza, pot fi realizate imagini suplimentare. Radiologul efectueaza un examen clinic, apoi poate completa mamografia daca este necesar cu o ecografie si/sau o proba. Rezultatele investigatiilor vor preciza natura anomaliei si vor permite stabilirea diagnosticului.

Nu este necesara nicio pregatire inainte de o mamografie: nu este util sa tii o dieta sau sa urmezi o dieta speciala. Nu este necesar sa incetezi sa iei medicamente, dar poate fi util sa  raportezi radiologului.

In ziua examinarii ti se cere sa nu aplici produse cosmetice pe piele (crema, lapte demachiant, parfum, talc, deodorant) si sa nu porti bijuterii.

Purtarea unei rochii nu este intotdeauna potrivita: imbracata cu un top si o fusta sau pantaloni, te vei simti mai confortabil.

Mamografia nu este indicata in timpul sarcinii din cauza utilizarii de raze X, chiar si in cantitati mici. Prin urmare, este imperativ sa raportezi orice risc de sarcina inainte de examinarea senologica. Cu toate acestea, in situatiile in care cancerul ar putea fi suspectat in mod exceptional, mamografia ar trebui totusi efectuata, chiar si in caz de sarcina. In acest caz, medicul radiolog va lua toate masurile de precautie necesare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.