Decăderea din drepturile părintești. Echipa de avocați drept civil de la avmconsult.ro explică

304
Publicitate

Chiar dacă în mod normal ambii părinți au aceleași drepturi și obligații asupra copiilor lor, sunt nenumărate cazuri în care este nevoie de intervenția autorităților pentru a stabili ce este mai bine pentru copil. Din păcate, sau fericire, soluția este decăderea din drepturile părintești a unuia dintre părinți. În funcție de gravitatea situațiilor, există și posibilitatea ca ambii părinți să decadă din drepturi. Aici ne referim la abateri grave privind creșterea și îngrijirea copilului. Atât timp cât voluntar se pune în pericol viața minorului și aici ne referim la dezvoltarea sa fizică, mentală, morală și socială părinții vor suporta consecințe.

Publicitate

Cine poate cere decăderea din drepturile părintești

Decăderea din drepturile părintești poate fi cerută de către cei care sunt în domeniul protecției copilului sau de către autorități.

Conform Legii 272 din 2004, orice persoană care prin natura profesiei lucrează direct cu copilul și sesizează că acesta este abuzat de către părinți, este obligată să ceară ajutorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului.

Din acel moment autoritățile în cauză fac verificări, iar dacă sesizează faptul că minorul este abuzat, unul dintre părinți sau ambii decad din drepturile părintești. Acest lucru poate fi însă redat ca nefiind o sancțiune definitivă și ireversibilă. Depinde de comportamentul părinților. Dacă aceștia nu mai pun în pericol viața copilului, atunci își vor recâștiga acest drept.

Care sunt consecințele decăderii din drepturile părintești

Decăderea din drepturile părintești va avea drept consecință o limitare a părintelui privind minorul. Concret, nu va mai avea dreptul să aibă legături personale cu acesta nici să ia decizii cu privire la educația, sănătatea cât și domiciliul său. Toate aceste aspecte diferă în funcție de gravitatea cazului. Se recomandă contactarea unor avocati drept civil.

În grija cui rămâne minorul?

În aceste situații instanța intervine și va hotărî să se instituie tutela. Prin acest lucru se va decide plasamentul minorului la o altă persoană, o altă familie sau rudă. Dacă nu este posibil acest lucru atunci plasamentul copilului va fi într-o instituție de ocrotire.

În contextul în care ambii părinți prezintă o amenințare pentru copil atunci instanța va putea lua măsuri din propria inițiativă

În cazul în care părinții sunt o amenințare pentru copil, tribunalul va putea lua măsuri în ceea ce privește copilul, din propria inițiativă sau la cererea procurorului, plasând copilul într-o locuință sigură.

Cu toate acestea, chiar dacă unul dintre părinți este decăzut din drepturi, nu va fi scutit de obligația de a întreține minorul. Se instituie pensia alimentară. În contextul în care ambii părinți sunt decăzuți din drepturi, atunci se va institui tutela.

În pagina oficială avmconsult.ro puteți găsi o listă întreagă de avocați drept civil care au avut la activ astfel de spețe, pentru a le cere ajutorul. Vă vor îndruma pas cu pas pentru a ști trebuie să faceți în cazul în care soțul sau soția trebuie decăzut din drepturile părintești.

Mai multe detalii puteți găsi în pagina oficială.

Date de contact:

0740.478.735

office@avmconsult.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.