Din ce este compus un sistem de supraveghere si de ce este esential sa iti montezi unul in locuinta ta

614
Publicitate

O locuinta este cu 78% mai sigura atunci cand este supravegheata video si cu 82% mai putin expusa atacurilor din partea infractorilor, conform unor date statistice recente. Daca si tu iti doresti ca linistea familiei tale sa nu fie perturbata, iar bunurile tale sa fie in siguranta, este esential sa iti dotezi apartamentul sau locuinta cu un sistem de supraveghere video. Iata mai jos care sunt principalele avantaje ale unui astfel de dispozitiv:

1. Siguranta si linistea familiei tale. Oricine isi doreste ca, in momentul in care se retrage in locuinta proprie dupa o zi grea de munca, sa se relaxeze alaturi de familie si sa se poata odihni. Un sistem de supraveghere iti garanteaza linistea atat cand ești acasa, cat si cand esti plecat.

Publicitate

2. Descurajarea criminalitatii. In momentul in care observa camerele de supraveghere, un raufacator realizeaza ca va fi mult mai usor de identificat si de prins, motiv pentru care cel mai probabil se va razgandi si isi va alege o tinta mai usoara, nesupravegheata.

3. Identificarea si prinderea hotilor. In cazul in care raufacatorii nu observa sistemul de supraveghere sau nu se lasa intimidati de acesta, imaginile video pot fi predate autoritatilor si vor avea un aport decisiv in identificarea si prinderea hotilor.

Inainte de a achizitiona un sistem de supraveghere, trebuie sa stii ca acestea se impart in mai multe categorii, in functie de caracteristicile lor:

1. In functie de modul de prelucrare a semnalului, exista sisteme de supraveghere analogice (clasice, de generatie mai veche) si sisteme de supraveghere digitale. Acestea din urma asigura utilizatorului imagini de o calitate superioara, insa pretul lor este ceva mai ridicat.

2. In functie de modul in care se realizeaza conectivitatea, exista sisteme de supraveghere cu fir si fara fir (wireless). Sistemele de supraveghere cu fir au nevoie de realizarea unei retele de cabluri si sunt, inca, cele mai populare. Pe de alta parte, sistemele de supraveghere wireless sunt mai usor de instalat, sunt ideale pentru spatii deschise cum ar fi parcarile, insa uneori pot intampina probleme de semnal.

3. Dupa modul de functionare, exista sisteme de supraveghere de zi si sisteme de supraveghere de noapte. Acestea din urma sunt capabile sa transmita imagini inclusiv in situatii de luminozitate redusa, gratie senzorului infrarosu.

4. In functie de nivelul de rezistenta, exista sisteme de supraveghere de interior, care au un grad de rezistenta mai scazut, si sisteme de supraveghere de exterior. Acestea din urma rezista intemperiilor si pot functiona intr-un interval de temperatura cuprins intre -20 si +120 de grade Celsius.

Cand aud de „sisteme de supraveghere”, multi oameni se gandesc doar la camere de supraveghere, insa acestea sunt mult mai complexe, avand urmatoarele componente:

1. Camere de supraveghere. In functie de nevoile tale, poti alege camere analogice sau digitale, cu fir sau wireless, de interior sau de exterior. In functie de aspectul lor, camerele de supraveghere pot fi PTZ, de tip dome, de tip bullet sau ascunse. De asemenea, in momentul in care faci o alegere, nu uita sa iei in considerare si caracteristici precum rezolutia, calitatea lentilelor si a senzorilor de imagine, dar si functiile inteligente ale respectivei camere.

2. DVR (Digital Video Recorder). DVR-ul este „creierul” intregului sistem de supraveghere, el fiind cel care permite inregistrarea si redarea imaginilor surprinse de camere. DVR-urile pot fi de doua tipuri: standalone – de sine statatoare, cu sistem de operare propriu si tip placa de captura – bazate pe PC-uri.

3. Monitor. Acestea transmit imaginile surprinse de camere si pot fi utilizate non-stop. Monitoarele pot fi de mai multe feluri, de la televizoare la monitoare LCD cu intrari HDMI incorporate.

4. Hard-disk. Pentru stocarea informatiilor culese de la camerele de supraveghere, DVR-ul foloseste un hard-disk. Cu cat capacitatea acestuia este mai mare, cu atat poate pastra mai multe imagini.

5. Surse de alimentare. Acestea depind de numarul de camere si pot fi simple acumulatoare sau surse de alimentare de dimensiuni mari.

6. Elemente de conectica. Acestea includ cabluri, dar si alte elemente, cum ar fi conectorii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.