Gestionarea eficientă a unor fonduri europene: Sfaturi pentru beneficiari

100
Publicitate

Finanțarea din fonduri europene se obțin prin crearea unui proiect inovativ și atrăgător care va fi publicat și prezentat în fața unui juriu care va decide dacă proiectul tău este sau nu potrivit să primească sponsorizare.

Publicitate

Pentru a putea ajunge să-ți prezinți idea în fața autorităților finanțatoare, ai nevoie de a planifica un plan pentru proiectul tău și de a-ți seta niște obiective pe care vrei să le îndeplinești pe parcursul proiectului.

Înainte să trimiți proiectul la autoritățile finanțatoare trebuie să completezi anumite acte și să respecți câteva reguli care sunt importante. Pentru asta, este esențial să te informezi în ce categorie vrei să te înscrii și să citești despre criteriile pe care trebuie să le îndeplinești.

Dacă planul tău este sustenabil și extrem de bine gândit, autoritățile vor considera că proiectul este unul de viitor, o inovație care va fi de succes și va implementa criterii și obiective care pot să fie îndeplinite.

Procesul de înscriere este stresant și greu, nu oricine trece de primele etape și până la finalizarea lui este un drum plin cu năbădăi și stres constant. Însă, după ce ai fost aprobat vei fi evaluat și vei putea să-ți implementezi ideea cu ajutorul unor fonduri europene.

Accesează fonduri europene pentru dezvoltarea afacerii tale - Ghid complet și resurse utile

Cum să înțelegi procesul administrativ al unor fonduri europene

În acest articol o să-ți prezint câteva sfaturi pe care tu ca și beneficiar trebuie să le urmezi în procesul administrativ al fondurilor europene. Primul sfat pe care ți-l ofer este să înțelegi termenii care îți sunt prezentați pentru a obține fonduri europene.

Există o serie de termeni și cerințe care sunt esențiale să fie îndeplinite de către tine. Unul dintre acestea este să te identifici cărui program financiar vrei să te alături. Ele sunt pentru mai multe domenii, precum, agricultură, inovare și cercetare, dezvoltarea regională, mediu sau educație. Îți alegi categoria din care vrei să faci parte și te interesezi de criteriile pe care trebuie să le îndeplinești.

După ce te-ai familiarizat cu obiectivele esențiale, vei crea o propunere de proiect care va include: care sunt obiectivele proiectului tău, activitățile pe care le planifici, care sunt așteptările tale și rezultatele pe care le aștepți și care este bugetul pe care îl aloci proiectului.

Proiectul este important să emane încredere și sustenabilitate pe o perioadă lungă de timp pentru ca juriul să decidă dacă îți vor susține sau nu proiectul prin fonduri europene. După ce ai prezentat aceea propunere de proiect urmează evaluarea lui de către juriu. Unele evaluări constituie din mai multe etape, iar ele sunt: evaluarea financiară, evaluarea administrativă și evaluarea tehnică care trebuie să fie verificate de jurați.

Documentele pregătite de tine pentru acest proces sunt necesare să fie clare și să conțină informații relevante în legătură cu proiectul și ideea ta. În acest fel, ei vor înțelege ceea ce vrei să le transmiți și vor considera că idea ta este extrem de inovatoare.

Dacă ai trecut de etapa de evaluare a proiectului, vei trece la următoarea și aceea este punerea în practică a ceea ce ai scris în proiect. Autoritățile finanțatoare o să-ți ceară să respecți anumite condiții și cerințe. Toate resurse finanțate vor fi cheltuite într-un mod transparent și eficace.

Între tine și autoritățile finanțatoare vor exista discuții regulate care vor fie transparente și vei primi sfaturi legate de ce să faci în continuare cu proiectul, în cum le rezolvi anumite probleme care apar și dacă ai nevoie de clarificări, ei te vor ajuta

Supravegherea și planificare integrală a proiectului

Pentru a-ți planifica proiectul pentru fonduri europene este nevoie să-ți examinezi obiectivele pe care vrei să le atingi și nevoile pe care le ai. Pe parcursul proiectului vei întâmpina mai multe nevoi pe care va trebui să le satisfaci și provocări pe care să le rezolvi. Pe lângă aceste lucruri, mai este necesar să ai termeni limită, să identifici activitățile importante și resursele de care ai nevoie.

Planul proiectului tău este important să fie bine detaliat și structurat pentru ca proiectul să fie corespunzător pus în acțiune. Tu axează-te pe timpul alocat planului care să implementeze activitățile care se petrec în proiectul tău, cum ar fi, responsabilitățile pe care le ai, resursele de care beneficiezi și bugetul alocat.

După ce ai planificat un plan de idei și obiective, urmează să supraveghezi proiectul. Aici vei vedea cum evoluează și dacă este cazul să implementezi inovații noi pentru ca proiectul să evolueze. 

Este necesar să ai un sistem care îți colectează rapoartele și datele pe care le ai și să le transforme în informații actualizate. De astfel, este extrem de important să ai o comunicare bună cu furnizorii și colaboratorii pentru a supraveghea împreună evoluția proiectului. De asemenea, și bugetul va fi examinat în detaliu pentru a te asigura că nu depășești suma alocată și că toate cheltuielile sunt în conformitate cu cerințele pe care le-ai primit.

Astfel, acestea sunt sfaturile pe care ți le ofer să le urmezi în timpul procesului care pare că este unul ușor, dar contrar așteptărilor nu este deloc așa. Vei învăța multe datorită etapelor prin care vei trece!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.