Poate angajatorul sa ma oblige sa imi dau demisia?

6

Ca in orice alta tara, in orice domeniu exista angajatori abuzivi, care nu platesc la timp sau chiar deloc, care te ameninta si te constrang prin diverse tertipuri pentru a-ti da demisia. De multe ori oamenii aleg sa ramana in medii de lucru toxice nu pentru ca isi doresc, ci pentru ca au nevoie de bani cu care sa-si intretina familiile si casa. Iar uneori nu este atat de simplu sa gasesti un job pentru a fugi cat vezi cu ochii de la cel actual. Daca te afli in situatia in care angajatorul incearca intentionat sa te faca sa-ti dai demisia iata ce trebuie sa stii.

 

Poate angajatorul sa faca acest lucru?

 

Nu, angajatorul nu are dreptul de a face acest lucru. Demisia reprezinta actul unilateral de vointa a angajatului, prin care comunica angajatorului ca doreste incetarea contractului de munca, dupa ce trece termenul preavizului. Prin definitie, angajatorul nu are dreptul sa impuna demisia angajatului daca nu are un temei legal. Daca angajatorul forteaza angajatul sa demisioneze, aceasta este nelegala, consimtamantul celui ce lucreaza pentru el fiind viciat. Demisia prin obligatie reprezinta concediere indirecta, fiind o actiune frauduloasa.

 

Concedierea unui angajat poate fi facuta de catre angajator doar in cazul in care acesta are abateri grave sau repetate, nerespectand contractul de munca sau din motive ce nu tin de el, cum ar fi dizolvarea firmei sau a locului de munca respectiv. In cazul in care tu nu intentionai sa iti dai demisia, poti recurge la ajutorul unui avocat Cluj profesionist si competent, specializat in dreptul muncii, pentru a solicita desfiintarea demisiei in instanta.

 

In instanta un avocat dreptul muncii va cere acordarea daunelor morale, anularea demisiei fiind nelegala si consimtamantul viciat si cerere de reintegrare in functia pe care o avea angajatul, precum si plata retroactiva a drepturilor sale salariale. De asemenea, angajatul trebuie sa retina ca daca isi doreste sa demisioneze o poate face si fara preaviz daca angajatul nu indeplineste clauzele din contractul individual de munca.

 

Daca te afli in acesta situatie, cel mai bine este sa apelezi la sfaturile unui avocat din Cluj sau alte orase care este capabil sa obtina in instanta rezultatul favorabil cazului tau.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.