Siguranta, cuvantul de ordine atunci cand detonezi petarde

344

In Romania, petardele au o reputatie negativa deoarece, in mentalul colectiv, sunt asociate in mod gresit cu manifestarile huliganice de pe stadion si cu tinerii care le folosesc inconstient de Anul Nou, riscand sa raneasca alte persoane sau sa produca pagube. Acest lucru se intampla deoarece, pana acum, aceste produse puteau fi procurate numai de la terti, care nu le explicau cumparatorilor riscurile la care se supun ei insisi si la care ii expun si pe ceilalti.

Lansarea Ekopiro.ro, magazin online de artificii si petarde autorizat, prezent in tari precum Ungaria, Cehia sau Slovacia, raspunde unei nevoi existente de mult timp pe piata romaneasca: materiale pirotehnice de calitate, de la producatori autorizati. Pe langa produsele propriu-zise, care mai includ fumigene, rachete, un furnizor profesionist de materiale pirotehnice ofera clientilor si un serviciu foarte pretios. Mai exact, instructiuni de utilizare, filmulete de prezentare si avertismente publicate atat pe site, cat si tiparite pe etichetele produselor.

Folosite initial pentru semnalizari si la marcarea tirului de artilerie, petardele au devenit unele dintre cele mai apreciate, dar si temute materiale pirotehnice. In prezent, exista numeroase tipuri:

1. Siruri de petarde – acestea au o explozie puternica si pot avea pana la 1.000 de pocnituri. Cel mai spectaculos produs din aceasta gama este „Coada Dragonului”, un sir lung de 5 metri, care ofera un efect colosal de lumini si pocnitori;

2. Petarde F2 – produc sunete de diferite intensitati, care pot ajunge si pana la 120 de decibeli. Aici intra si celebrele Dum Bum, renumite in intreaga lume pentru efectele pe care le produc;

3. Petarde F3 – acestea sunt poate cele mai renumite la nivel mondial, datorita efectelor puternice pe care le produc. Pe langa sunetele puternice, acestea au si alte efecte, cum ar fi lumini colorate, flash-uri, suieraturi etc.

Totusi, pentru a nu transforma distractia intr-o tragedie si pentru a nu pune in pericol sanatatea si integritatea fizica a ta si a celor din jur, este absolut obligatoriu sa respecti urmatoarele sfaturi si reguli atunci cand detonezi petarde:

– cumpara doar produse legale, cum ar fi cele de pe site-ul Ekopiro.ro;

– pastreaza-le in locuri sigure, unde temperaturile nu ating valori foarte inalte;

– intotdeauna citeste instructiunile de pe ambalaj inainte de a incepe detonarea;

– detoneaza petardele numai in spatii deschise, fara produse inflamabile si vegetatie uscata;

– poarta echipament de protectie, cum ar fi ochelarii sau dopurile de urechi;

– ai grija la vestimentatie si nu purta haine foarte largi sau foarte lungi;

– in niciun caz nu detona petarde atunci cand esti obosit sau sub influenta alcoolului, deoarece acesti factori iti pot afecta capacitatea de coordonare;

– tine cont de conditiile atmosferice, in special de directia vantului;

– tine un recipient cu apa la indemana, pentru a evita orice potentiala situatie neplacuta;

– nu lasa copiii nesupravegheati in preajma materialelor explozive;

– ai grija si de animalele de companie si nu le lasa sa se apropie de locul detonarii;

– nu te apropia imediat de produs, in cazul in care detonarea nu a avut loc; preventiv, stropeste-l cu apa.

Regulile de mai sus sunt unele de bun simt, insa numai daca le respecti cu strictete de fiecare data te poti bucura cu adevarat de spectacolul de lumini si sunet oferit de materialele pirotehnice. Asadar, pastreaza atat distractia, cat si siguranta la cotele cele mai inalte!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.