Afla tot ceea ce trebuie sa stii despre extrasul de carte funciara

131

Afla tot ceea ce trebuie sa stii despre extrasul de carte funciara 3

Indiferent daca esti la curent sau nu cu documentele necesare in vederea vanzarii sau achizitiei unui imobil, in momentul in care vrei sa faci o tranzactie imobiliara vei afla despre necesitatea existentei unui extras de Carte Funciara. Atunci cand vorbim despre Cartea Funciara avem in vedere acel document oficial si public unde sunt mentionate diferite detalii referitoare la imobile sau terenuri aflate in proprietatea diferitelor persoane fizice sau juridice.

In acest document se regasesc detalii precum numele proprietarului, suprafata imobilului, pozitionarea acestuia sau alte astfel de detalii. De asemenea, Cartea Funciara este acel document unde sunt inregistrate toate etapele din cadrul evolutiei din punct de vedere juridic pentru orice posesiune de forma unui imobil sau teren.

Care sunt tipurile de extrase de Carte Funciara?

Pornind de la aceste detalii, atunci cand urmeaza a se face o tranzactie imobiliara este nevoie de un extras de Carte Funciara.In functie de scopul pentru care este folosit documentul respectiv exista trei tipuri de astfel de extrase CF. Extrasul CF pentru informare, extrasul CF pentru autentificare si extrasul de Carte Funciara extins.

Tipul de extras CF pentru informare are doar rolul de a oferi informatii cu privire la starea unui imobil sau teren la un anumit moment dat. Prin urmare nu poate fi folosit ca document cu valoare juridica pentru tranzactiile imobiliare. Tocmai de aceea extrasul CF de informare poate fi solicitat de catre orice persoana. Tipul de extras CF de autentificare este documentul care sta la baza unei tranzactii imobiliare. Acest tip de extras poate fi solicitat doar de catre un notar public autorizat.

Un astfel de extras CF asigura cumparatorul de faptul ca nu mai exista un alt eventual cumparator al aceluiasi imobil sau teren. In cazul extrasului de Carte Funciara extins sau in extenso discutam despre toate informatiile cu privire la proprietarul imobilului sau terenului, situatia juridica, eventualele sarcini, dar si istoricul terenului sau imobilului. La fel ca si in cazul extrasului de informare, nici extrasul CF in extenso nu poate fi folosit cu valoare juridica.

Cum obtii cel mai usor extrasul de Carte Funciara?

Indiferent de tipul de extras CF de care esti interesat, trebuie spus ca exista o serie de formulare care trebuie completate si este necesara achitarea unui tarif catre Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara.

In cazul in care iti doresti sa obtii oricare dintre variantele de extrase CF mai sus amintite fara bataie de cap si intr-un timp cat mai scurt, atunci poti sa apelezi la firmele care ofera servicii de cadastru, intabulare si topografie. Indiferent daca ai nevoie de un extras CF pentru apartament pe care urmeaza sa il vinzi sau sa il cumperi ori daca ai nevoie de un astfel de document pentru un teren, o firma care asigura astfel de servicii pentru obtinerea extrasului de Carte Funciara este cea mai oportuna alegere.

Este suficient sa oferi informatiile cu privire la imobilul sau terenul pentru care ai nevoie de extrasul respectiv si sa lasi datele de contact pentru ca ulterior sa primesti extrasul de Carte Funciara de care ai nevoie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.