Tot ce trebuie să știi despre sindromul de tunel carpian

186
Publicitate

Sindromul de tunel carpian este o afecțiune frecventă care se caracterizează prin disconfort la nivelul încheieturii și a mâinii. Aceasta rezultă dintr-o compresie a nervului median la încheietură și apare ca urmare a repetiției anumitor mișcări sau poziții ale mâinii, precum și din cauza unor afecțiuni.

Publicitate

Articolul de astăzi îți prezintă principalele semne și factori care duc la apariția acestei probleme de neurochirurgie care, în cazuri mai severe, afectează nu doar un nerv, ci și mușchii și activitățile de zi cu zi.

Ce trebuie să știi despre nervul median și tunelul carpian?

Nervul median este atât unul senzitiv, cât și unul motor. Acesta controlează sensibilitatea unei părți a mâinii și a brațului și permite mișcarea. Coboară în antebraț, trece la încheietura mâinii printr-o zonă denumită tunel carpian și este distribuit în primele patru degete: degetul mare, arătător, degetul mijlociu și o parte a degetului inelar.

Sindromul de tunel carpian apare atunci când nervul median este comprimat în interiorul tunelului carpian. Acest lucru poate cauza disconfort la nivelul mâinii și încheieturii, ce constă în apariția furnicăturilor, tulburărilor senzoriale, amorțelii și chiar durerii. 

Sindromul de tunel carpian este o afecțiune frecvent întâlnită

Acest sindrom este mai frecvent la femei decât la bărbați, precum și la 2 grupe de vârstă: între 40 și 50 de ani și între 60 și 70 de ani.

Persoanele cu diabet zaharat sunt deosebit de afectate: 14% dintre ei și până la 30% când au complicații neurologice din cauza diabetului.

Sarcina favorizează apariția sindromului de tunel carpian. Regresează după naștere și poate recidiva în sarcinile ulterioare.

Ce cauzează sindromul de tunel carpian?

Cel mai adesea, sindromul de tunel carpian apare fără nicio cauză identificată, însă există niște factori care duc la apariția acestuia.

Sindromul de tunel carpian poate fi, de asemenea, secundar unei patologii. Într-adevăr, mulți factori duc la compresia nervului median la nivelul tunelului carpian:

  • Factori hormonali sau metabolici: sarcina, menopauza, hipotiroidismul, insuficiența renală cronică severă tratată cu hemodializă și diabetul;
  • Anomalii dobândite la încheietura mâinii: un tunel carpian îngust în mod natural, anomalii în cursul arterelor sau tendoanelor, deformarea sau îngustarea după traumatism (după o fractură la încheietura mâinii, de exemplu) pot comprima nervul median;
  • Anumite boli ale oaselor și articulațiilor: sindromul de tunel carpian poate fi prezent în artrită reumatoidă, gută etc;
  • Mișcări repetate sau poziții dăunătoare: anumite lucrări manuale repetitive, rapide, care necesită membrele superioare, precum și mișcări repetate legate de activități extraprofesionale (bricolaj, grădinărit, curățenie, activitate sportivă etc.) sau activități profesionale.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.