Cum ne ajuta citirea informațiilor in mediul online

365
Publicitate

ÎN FRANŢA şi în Marea Britanie s-a efectuat un sondaj în rândul câtorva mii de persoane, cărora li s-a cerut să spună câtă încredere au în 13 instituţii din ţara lor. Pe ultimul loc s-a aflat presa, după politică şi companiile comerciale. În Statele Unite, majoritatea cititorilor încă declară că au încredere în ce scrie în ziare. Totuşi, sondajele efectuate de Pew Research Center arată că numărul celor care consideră credibile informaţiile din mediul online a scăzut.

Publicitate

Adesea, acest scepticism este justificat, mai ales când e vorba de un articol despre interesele naţionale ale ţării în care apare articolul. Ce se întâmplă în astfel de situaţii? De cele mai multe ori, adevărul este sacrificat. Este aşa cum a spus Arthur Ponsonby, om de stat englez din secolul al XX-lea: „Când se declară război, Adevărul e prima victimă“

Să înţelegem dificultăţile cu care se confrunta informatiile din mediul online.

Toţi facem greşeli, chiar şi cei mai cinstiţi şi mai talentaţi profesionişti. „În cei trei ani de când verific informaţiile în calitate de colaborator extern la un ziar, n-am găsit un articol fără greşeală, indiferent că era vorba de cinci pagini sau doar de două paragrafe“, a scris Ariel Hart în paginile revistei Columbia Journalism Review. Ea menţionează unele exemple precum „un an trecut incorect, date care nu mai sunt de actualitate, cuvinte scrise greşit, informaţii larg vehiculate provenite din surse de mâna a doua, dar care sunt false“.

Ziariştii au de-a face şi cu surse de informare îndoielnice. Uneori, unele farse ajung în presă. În 1999, un bărbat pus pe glume a răspândit o ştire falsă despre deschiderea unui „parc de distracţii în chip de cimitir“. El a venit în sprijinul acestei informaţii cu un site atrăgător, aparţinând unei companii pe care o născocise, şi cu un număr de telefon pentru interviuri, la care chiar farsorul răspundea dându-se purtătorul de cuvânt al companiei. Agenţia de presă Associated Press nu a descoperit că era o farsă, iar această ştire a apărut în multe cotidiene din Statele Unite. Se zice că secretul unei farse reuşite este „o poveste provocatoare, însoţită de o grafică trăsnet, ieşită cu totul din comun, dar plauzibilă“.

O concepţie echilibrată

Cine citeşte un ziar online îşi poate pune întrebări de genul: Ce pregătire are autorul articolului? Ce prejudecăţi are? Sunt prezentate în articol fapte sută la sută adevărate, care pot fi verificate şi de alţii? Cine ar putea fi interesat să denatureze adevărul?

In fiecare judet din Romania exista publicatii locale, unde se gasesc informatii despre evenimente politice, culturale si economice de pe raza judetlui iar acestea trebuie sa fie cat mai echilibrate, sa nu aibe o apartenenta poilica sau religioasa. Trebuie sa fie cat mai democratica si cat mai echidistanta!

De multe ori în presă apar ştiri denaturate fie din cauză că sunt publicate în grabă, fie pentru că s-au primit informaţii greşite. Unele articole însă pot răspândi rapid grave falsităţi, chiar dacă autorul n-a fost rău intenţionat. În schimb, uneori se doreşte ca opinia publică să fie informată greşit, aşa cum s-a întâmplat în Germania nazistă când s-au răspândit minciuni despre oameni aparţinând anumitor etnii şi religii.

Traim in era vitezei iar populatia culege informatii din mai multe surse online insa fiecare discerne credibilitatea acestora prin filtru ratiuni sale.

Unul din cele mai impartiale canale de informare din zona Bucovinei este Informatiata.ro , reprezinta una din cele mai mari publicatii online din Suceava, care prezinta evenimentele cat mai obiectiv din domeniul economiei, social, politica, administrare publica si o sectiune de editorial cu informatii foarte interesante!

Va dorim mult succes in lectura in modul de citire al articloelor online.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.