Avantajele și dezavantajele identificarii biometrice

248
Publicitate

În urmă cu câteva decenii identificarea biometrică părea o idee trăsnită și răsărită dintr-un film Sci-Fi, însă odată cu evoluția tehnologiilor specifice pentru recunoașterea trăsăturilor unice personale, această idee a devenit realitate. Astăzi, folosim identificarea biometrică în industrii IT precum IoT, Fintech, Automotive zi de zi, dar este important să luăm măsuri de precauție atunci când folosim tehnologia identificării biometrice pentru a preveni furtul de identitate și a datelor cu caracter personal.

Publicitate

Potrivit unui studiu realizat de Statista, venitul industriei biometrice începând cu 2019 până în 2027 se va dubla și va ajunge să valoreze circa $55.42 bilioane de dolari. Aceste date includ utilizarea identificării biometrice în toate domeniile, inclusiv în sectorul judiciar, economic și social. De curând, identificarea biometrică a început să fie implementată și în România, iar tot mai multe instituții o folosesc pentru a eficientiza procesul de autentificare a angajaților și clienților. 

Venituri pe piața globală a tehnologiei biometrice în miliarde de dolari, 2018-2027

Avantajele și dezavantajele identificarii biometrice 1

Sursa: Bruegel based on Statista, Statista, 2018.

Care sunt avantajele utilizării identificării biometrice?

Securitate – Parolele, PIN-urile și autentificarea de tip token-based sunt tipuri de autentificare predispuse la atacuri cibernetice și atacuri malware. Potrivit unui raport întocmit de Cybersecurity Venus, până în 2025 criminalitatea cibernetică va ajunge să provoace pagube financiare instituțiilor publice și private în valoare de circa 10,5 trilioane de dolari. Introducerea autentificării biometrice va spori gradul de securitate și va proteja datele cu caracter personal ale utilizatorilor.

Precizie și timp economisit – dacă te-ai săturat să tot bifezi imagine cu semafoare, copaci sau rinoceri pentru a fi verificat de soft că nu ești robot, atunci fii sigur că odată cu implementarea identificării biometrice nu va mai trebui să o faci. Un Smart Key cu identificare biometrică va fi suficient ca să deschizi mașina, casa sau seiful fără a introduce nicio parolă. Smart key-urile devin tot mai solicitate pe piața mondială și locală, iar AROBS Group este specializat în producerea cheilor smart digitale și bidirecționale în industriile IT perecum Fintech, Automotive și IoT.

Care sunt riscurile identificării biometrice?

Vulnerabilitate – dacă măsurile de securitate nu sunt implementate la nivel maximal și minuțios, atunci hackerii ar putea accesa și lansa atacuri cibernetice care vor pune în pericol datele cu caracter personal ale utilizatorilor. O parolă poate fi schimbată de nenumărate ori, însă nu și amprenta sau forma retinei ochiului.

Intimitate redusă –  Pe măsură ce lumea va utiliza tot mai mult sistemele biometrice de autentificare, confidențialitatea utilizatorilor va fi neglijată, deoarece camerele video, microfoanele sau obiectele fizice pot capta informația biometrică a oamenilor (Amprentă, Face ID și Voice recognition prin tehnologia Deep Learning). Prin urmare, va fi necesar să se reglementeze noi politici, legi și soft-uri pentru protejarea datelor cu caracter personal ale utilizatorilor ce folosesc identificarea biometrică.

Identificarea biometrică devine tot mai relevantă și utilizată în toate sferele. AROBS oferă soluții software pentru integrarea identificării biometrice în industriile IT precum Automotive, Fintech, IoT și multe altele, află mai mult.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.