Ce trebuie să știi despre infecția cu virusul HPV și cum te protejezi

249
Publicitate

Virusul papiloma uman sau HPV (Human Papilloma Virus) este responsabil pentru cea mai comună boală cu transmitere sexuală, fiind atât de comun, încât aproape toate persoanele active din punct de vedere sexual îl contractează la un moment dat. Tulpinile acestui virus variază destul de mult. Unele conduc la veruci genitale, denumite și negi, în timp ce altele sunt o cauză principală a diferitelor tipuri de cancer. [1]

Acest articol își propune să te familiarizeze atât cu informații esențiale referitoare la infecția cu virusul HPV, precum și cu metodele de protecție disponibile.

Publicitate

Tipuri de virus HPV

Efectele infecției cu HPV diferă în funcție de tipul tulpinii cu care ai intrat în contact. Din cele 100 de tulpini identificate, aproximativ 60 cauzează veruci în zone precum mâinile și picioarele. Celelalte sunt transmise cu ușurință în timpul contactului sexual și preferă membranele mucoase ale corpului, precum cele din zona anusului și zonele genitale.

Pentru că nu toate aceste tulpini cauzează probleme de sănătate serioase, ele sunt grupate în două categorii:

  • Tulpini cu risc crescut – includ HPV 16 si HPV 18 care sunt responsabile pentru aproximativ 80% din cazurile de cancer cervical. La fel de periculoase sunt și HPV 31, 33, 45, 52 și 58.
  • Tulpini cu risc scăzut – includ HPV 6 și HPV 11, care sunt responsabile pentru aproape 90% din cazurile de veruci genitale și rareori conduc la cancer. Aceste veruci pot apărea și după săptămâni sau chiar luni de la contactul intim cu un partener infectat. [2]

Cum se răspândește?

Virusul HPV se contractă cu ușurință în timpul contactelor sexuale orale, vaginale sau anale cu o persoană infectată. Se răspândește chiar și atunci când persoana infectată nu are niciun semn sau simptom al infecției cu acest virus sau se atinge pur și simplu zona infectată.

Prin urmare, orice persoană activă din punct de vedere sexual poate contracta HPV, chiar și în cazul unui singur partener sexual. Mai mult decât atât, simptomele specifice se pot dezvolta la ani distanță de la relațiile intime cu o persoană infectată. Din acest motiv, sursa este deseori greu de identificat. [1]

Simptomele infecției cu virusul HPV

De cele mai multe ori, infecțiile cu HPV dispar de la sine și nu cauzează niciun fel de simptome. Dacă infecția persistă, manifestările depind de tulpina care este responsabilă.

Atunci când se contractă o tulpină a virusului HPV cu risc scăzut, simptomele aferente implică, de regulă, apariția de veruci. Acestea pot fi de mai multe tipuri:

  • Veruci genitale – la femei apar de obicei la nivelul vulvei, dar pot afecta și anusul, cervixul sau vaginul. La bărbați, se dezvoltă în special pe penis, scrot și anus.
  • Veruci comune – sunt prezente de regulă pe mâini și degete.
  • Veruci plantare – se dezvoltă la nivelul tălpilor și sunt tari și dureroase.
  • Veruci plane – pot apărea oriunde, dar cel mai adesea afectează fața și picioarele.

În cazul infecției cu o tulpină cu risc crescut se produc anumite modificări la nivel celular. Simptomele apar dacă acele modificări celulare conduc la dezvoltarea cancerului și variază în funcție de zona afectată. [2, 3]

Metode de prevenție

Singura metodă de a evita pe deplin riscul de infecție cu virusul HPV este să nu devii niciodată activ sexual, adică să nu ai contacte intime vaginale, anale sau orale. Este indicată și scăderea nivelul de risc prin limitarea numărului de parteneri sexuali și alegerea celor care au avut relații intime cu cât mai puține persoane în trecut.

O altă metodă de prevenție importantă o reprezintă vaccinurile dezvoltate. Acestea protejează în special împotriva tulpinilor HPV cu risc crescut. Medicii le recomandă tuturor fetelor și băieților care au împlinit 11 sau 12 ani. Dacă nu a fost posibilă imunizarea la acea vârsta fragedă, vaccinurile se recomandă a fi administrate femeilor până la 26 de ani și bărbaților până la 21 de ani. Indiferent de vârstă, este important să discuți opțiunile cu medicul specialist. [1, 2]

Infecția cu virusul HPV este o infecție comună, care de cele mai multe ori nu cauzează probleme grave. Pentru tulpinile mai periculoase medicii recomandă vaccinarea.

Bibliografie:

  1. “Human Papillomavirus (HPV) Infection Basics | National Prevention Information Network.” gov, 2022, npin.cdc.gov/pages/human-papillomavirus-hpv-infection-basics. Accesat la 18 Oct. 2022.
  2. ‌https://www.facebook.com/WebMD. “HPV.” WebMD, WebMD, 10 May 2017, www.webmd.com/sexual-conditions/hpv-genital-warts/hpv-virus-information-about-human-papillomavirus. Accesat la 18 Oct. 2022.
  3. “HPV.” gov, National Library of Medicine, 2021, medlineplus.gov/hpv.html. Accesat la 18 Oct. 2022.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.