Ce este osmoza inversa? Functionare si beneficii

70
Publicitate

Ce este osmoza inversa

Osmoza inversa este o tehnica inovatoare de purificare a apei care in ultimii ani a fost larg acceptata atat in aplicatii industriale, cat si in birouri si locuinte, datorita eficientei si versatilitatii mari. Cu acest sistem se realizeaza un procent foarte mare de retentie a contaminantilor apei (99%), atat dizolvati, cat si nedizolvati.

Publicitate

Operare bazata pe echilibru

Functionarea osmozei inverse este simpla si se bazeaza pe echilibrul care apare atunci cand doua lichide cu concentratii diferite de sare sunt separate printr-o membrana semipermeabila.

In aceste conditii se stabileste o presiune, numita presiune osmotica, care face ca apa pura sa treaca din partea cu cea mai mica concentratie in partea cu cea mai mare, pana la egalizarea concentratiilor.

Daca se aplica un sistem invers, adica un sistem de presiune mai mare decat cel osmotic si in sens invers, este apa pura cu cea mai mare concentratie care trece pe partea opusa, rezultand apa de inalta calitate atat pentru consumul uman, cat si pentru irigare si utilizari industriale.

Aplicatii ale osmozei

Exista multe aplicatii practice ale acestor filtre osmoza inversa, ceea ce face ca, in ciuda faptului ca este o tehnica destul de recenta, astazi este foarte prezenta atat in casa personala, cat si in sectorul industrial, agricol sau zootehnic. Acestea sunt principalele utilizari:

 • Consum de apa de calitate atat in locuinte cat si in birouri;
 • Sisteme de irigare a culturilor;
 • Consumul de apa pentru animalele de ferma;
 • Utilizarea apei fara impuritati pentru utilaje industriale;
 • Fabricarea industriala a ghetii;
 • Umplerea si reciclarea incubatoarelor de peste;
 • Sisteme de spalare a vehiculelor.

Un sistem plin de avantaje

Sistemele de osmoza au multiple avantaje si din acest motiv sunt din ce in ce mai folosite atat acasa, cat si in afaceri:

 • Este un sistem total respectuos cu mediul inconjurator, deoarece nu produce si nu foloseste niciun tip de produs chimic nociv pe parcursul intregului proces.
 • Nu consuma multa
 • Pot fi folosite atat industrial, cat si in locuinte datorita costului redus si dimensiunilor reduse.
 • Apa purificata este ideala pentru consumul uman deoarece atunci cand este purificata, mineralele dizolvate si alti contaminanti sunt indepartati. Rezultatul este o apa de inalta calitate, sanatoasa si cu gust bun.
 • Durata de viata utila atat a utilajelor, cat si a tevilor este prelungita, deoarece extractia mineralelor dizolvate elimina apa de orice substanta care ar putea coroda partile metalice, fara acumularea de sedimente.
 • Apa de calitate aduce beneficii culturilor si sanatatii si bunastarii animalelor care o consuma.
 • Tehnicile de osmoza inversa devin esentiale pentru obtinerea apei de calitate, fara substante care provoaca miros urat, gust neplacut, capata culori ciudate sau scurteaza excesiv durata de viata a utilajelor, aparatelor si conductelor.

Exista mai multe firme dedicate comercializarii acestui tip de echipamente, care pot fi adaptate nevoilor clientilor.

Exista deja pe piata mai multe multinationale care au devenit un reper in aplicarea sistemelor de osmoza inversa atat pentru locuinte, cat si pentru birouri, cu instalarea de fantani de inalta calitate si o acceptare si recompensare extraordinara in randul muncitorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.