Ce fel de cooler e mai bun: cu aer sau cu lichid de racire?

671

Probabil știi deja, dar răcirea este esențială în viața calculatorului, precum și în obținerea de performanțe maxime ale componentelor PC din acesta. Dacă ești la început de drum în asamblarea de desktop-uri PC, trebuie să știi că, odată cu avansul tehnologic și cu obținerea de componente PC cu performanțe tot mai mari, crește și nevoia de o răcire mai bună a întregului ansamblu. De aceea, ai nevoie de coolere la fel de performante.


Coolere Cooler Master: https://www.emag.ro/brands/brand/cooler-master


Și dacă veni vorba de coolere, știi deja că sunt două categorii mari și late: coolere pe aer și coolere pe lichid de răcire. Dacă te întrebi care dintre ele este mai bun și pe care să-l alegi, trebuie să știi că răspunsul nu este unul fără echivoc. Dacă nu ai un buget substanțial și dacă nu ai de gând să asamblezi un desktop PC profesionist pentru gaming intensiv, răcirea pe apă s-ar putea să nu fie pentru tine. Cu cooler aftermarket de 200 de lei ajungi să ai răcire mai bună decât un sistem de răcire pe apă la 4-500 de lei. Dacă vrei, însă, un calculator high-end, în care să investești mulți bani și bugetul nu este o problemă pentru tine, atunci, da, se schimbă situația. Cooolerele cu răcire pe lichid sunt recomandate.

 

Coolerele sunt ansamble de componente active și pasive cu rolul de a nu lăsa procesorul și alte componente PC să se supraîncălzească. Dar mai degrabă procesorul. Un procesor neventilat și nerăcit corespunzător, va da randament mult sub capacitățile sale maxime. Iar asta se va resimți în felul în care se urnește tot calculatorul. Și mai ales o vei resimți în joc. Revenind la cooler, componenta pasivă este radiatorul, iar componenta activă este ventilatorul. Sigur, cea activă poate să nu existe. În momentul de față, pentru procesoarele care se încălzesc mai puțin există și coolere fără ventilatoare. Se mai numesc și coolere fanless.

 

Coolerele profesionale aftermarket nu pot fi montate pe orice calculator, însă. Dar cel mai bine este să măsori și să cunoști specificațiile carcasei PC și apoi să verifici dimensiunile și specificațiile coolerului dorit.

 

Procesorul unui computer poate să se supraîncălzească din mai multe motive: praf, poziționarea necorespunzătoare a coolerului, prea multă sau prea puțină pastă termoconductoare aplicată etc. Ceea ce contează însă că, indiferent de motive, procesorul nu are voie să se supraîncălzească. Tocmai de aceea avem coolere. Un microprocesor lucrează la temperaturi mai mari de 100 de grade. În interiorul acestuia chiar mai mult de atât. În exterior, dacă vreți, poate ajunge până la 105 grade. Cam asta ar fi temperatura maximă, dar nerecomandată. Așadar, cu cât procesorul lucrează la temperaturi mai mici, cu atât mai bine pentru calculatorul tău. Ajungem, așadar, la coolere.

Revenim și la întrebarea: cooler pe lichid sau cooler pe aer? Cea pe lichid este o invenție ceva mai nouă decât cea clasică, pe aer. În ultimii ani a câștigat, însă, tot mai mult teren, iar producători mari de coolere, precum Cooler Master, a oferit coolere high-end, cu performanțe deosebite, din categoria respectivă. Dacă îți permiți, însă, un cooler de 4-5 sute de lei, abia atunci ar trebui să iei în calcul unul pe lichid de răcire. Răcirea pe apă este pentru cei cu buget mare. Și nu mă refer numai la cooler în sine, ci la întreg calculatorul. Vei avea nevoie și de o carcasă spațioasă, pentru compatibilitate cu coolerul pe lichid.

La categoria fiabilitate, un cooler pe aer, fiind un angrenaj mai simplu, este mai ușor de întreținut și mai dificil de defectat. În afară de praf, nu prea are ”dușmani naturali”. Coolerele pe lichid au o pompă, au lichidul, au și ventilatoare, deci mult mai multe componente care pot da ”rateuri”. Așadar, revin la ideea inițială. Dacă îți permiți, evident, recomandarea este cooler cu răcire pe lichid. Dacă ai un buget strâns, în care trebuie să te încadrezi, alege coolere cu aer.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.