Cea mai rezistenta fibra naturala din lume: matasea

520
Publicitate

Cea mai rezistenta fibra naturala din lume: mataseaDe ce este matasea atat de populara? Un material hipoalergenic, rezistent, higroscopic si usor Matasea este o fibra de origine animala, produsa de unele dintre insectele din ordinul Lepidoptera, in special de speciile Bombyx Mori, tocmai viermele de matase.

Il produce pentru a face coconul in care va completa metamorfozarea de la omida la molie si este un singur filament care poate atinge o lungime neintrerupta de 900 de metri. Viata acestor animale este strict dependenta de dudul, singura lor sursa de hrana, iar legatura cu omul a inceput in urma cu cateva milenii, in China, unde s-a dezvoltat pentru prima data sericultura si care este si astazi cel mai mare producator mondial de matase.

Publicitate

In Europa, secretele acestui material, atat de gelos pazit de diferitii imparati chinezi, au ajuns abia in jurul secolului al saselea si au facut averea Italiei, recunoscuta ca un important centru de productie pana in a doua perioada postbelica. Cumpara cea mai buna matase si bucura-te de toate avantajele acestor produse.

Principala utilizare care a fost facuta de-a lungul istoriei este aceea de a realiza fire si tesaturi pentru imbracaminte si mobilier, in timp ce de cativa ani au fost studiate si posibilele lor aplicatii in domeniul medical, in principal legate de proteze si repararea tesuturilor umane. .Din punct de vedere istoric, aceste utilizari implica uciderea viermelui din interiorul coconului, pentru a preveni ruperea singurului filament.

De cativa ani, utilizarea matasii discontinue a crescut, adica utilizarea materialului numai dupa ce fluturele l-a abandonat sau pe cel care provine din deseurile de tesut. Utilizarea principala a acestuia se refera la diferite captuseli si poate fi definita din toate punctele de vedere fara cruzime, deoarece nu intrerupe ciclul de viata al animalului.

Dar de ce este matasea atat de populara? Asa cum se gaseste adesea cu produsele naturale, proprietatile matasii il fac un produs excelent.

Este un material complet hipoalergenic, capabil sa garanteze o termoreglare adecvata a corpului, asigurand caldura, dar cu o buna respirabilitate. Matasea va permite sa evitati asa-numitele „transpiratii reci”, care apar atunci cand imbracamintea acumuleaza caldura in interior, provocand transpiratie din cauza transpiratiei insuficiente din materialul sintetic.

La randul sau, matasea este un produs natural higroscopic, adica poate absorbi moleculele de apa prezente in mediu, in acest caz transpiratia. Matasea are, de asemenea, cea mai buna rezistenta la tractiune dintre fibrele naturale cunoscute de om si prezinta o buna rezistenta, ceea ce ii permite sa-si recupereze rapid forma, mentinand caracteristica unui material foarte usor.

Productia si prelucrarea naturala

Nu exista aditivi chimici pentru prelucrarea matasii. Matasea este o fibra 100% naturala, compusa din doua filamente de fibroina, o proteina fibroasa prezenta si in panza de paianjen, tinuta impreuna de sericina.

Este cea mai lunga fibra animala, putand atinge lungimea record de aproape 1 kilometru. Spre deosebire de fibrele sintetice care au componente derivate din petrol sau aditivi, matasea este prelucrata asa cum apare in natura, fara utilizarea proceselor cu substante chimice daunatoare.

De ani de zile, matasea a fost un produs ecologic care sta la baza, dar cu un fundal necunoscut celor mai multi despre starea viermilor, care trebuie ucisa pentru ca firele intacte sa fie ridicate.

De cativa ani, s-au urmat noi politici pentru utilizarea unei matase organice care pastreaza viata animalului fara a afecta productia.

Un stimulent pentru culturile locale. Viermi si dud: o resursa dubla

Viermii de matase au nevoie de plante de dud pentru a creste, necesitand reproducerea lor in zonele rurale. Aceasta reprezinta o alternativa economica interesanta in acele tari in care mediul rural este inca zone de supravietuire dificila si chiar si o mica realitate de productie poate fi durabila.

De exemplu, exista regiuni din Asia de Sud-Est in care culturile de dud inlocuiesc treptat plantatiile de opiu, ajutate de organizatiile umanitare si de China, care vede o cerere mondiala tot mai mare de matase si cauta in permanenta noi producatori.

Din punctul de vedere al durabilitatii, cultivarea dudului este o activitate care permite imbunatatirea intregului ecosistem in care se desfasoara. Ingrasamintele chimice trebuie neaparat abandonate in favoarea celor naturale, pentru a nu deteriora din greseala viermii. Planta traieste zeci de ani, permitand solului sa nu fie exploatat pentru o cultivare mai intensa.

Fructele de dud sunt, de asemenea, comestibile sunt capabile si contin o cantitate buna de vitamina C si minerale utile pentru a completa dieta fermierilor.

Unde se foloseste matase. Fire si captuseala in imbracaminte si mobilier

Matasea a fost intotdeauna folosita in principal pentru a produce fire: sunt necesare 4 pana la 8 coconi pentru a face un fir. Firele difera in functie de cuplarea firelor simple, exista chiar si unul foarte rar, care provine din prelucrarea firului a doi viermi de matase care impart acelasi cocon.

Din fire provin diferitele tesaturi cu care sunt confectionate articolele de imbracaminte, in special cravate, camasi si lenjerie intima sau elemente de mobilier, cum ar fi perdele si obiecte liturgice.

Dar matasea este, de asemenea, utilizata pe scara larga ca umplutura. In acest caz, acea parte a fibrei aruncate de industria confectiilor este utilizata deoarece este imposibil sa se roteasca.

Aceasta este fibra discontinua, care este cea care, din diverse motive, are intreruperi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.