Indiferent daca optezi pentru cel mai nou si scump kit de supraveghere video de pe piata, acesta va atinge eficienta maxima doar in situatia in care camerele sunt amplasate corespunzator. Principalele doua scopuri ale unui astfel de dispozitiv sunt descurajarea raufacatorilor, respectiv identificarea si prinderea acestora.
Pentru ca un kit supraveghere video sa isi atinga primul obiectiv, camerele trebuie pozitionate in locuri vizibile. In momentul in care un hot le va observa, isi va da seama ca este filmat si ca poate fi cu usurinta identificat si privat de libertate. In aceste conditii, cel mai probabil el va renunta la planul sau si isi va alege un obiectiv nesupravegheat.
Pe de alta parte, daca raufacatorul nu observa kitul de supraveghere video sau alege sa il ignore, camerele ii vor surprinde fiecare miscare, iar imaginile vor fi transmise mai departe catre autoritati, care se vor ocupa de prinderea sa. Pentru ca acest al doilea obiectiv sa fie atins, camerele trebuie insa amplasate in locuri strategice.
Iata in continuare care sunt cele mai potrivite locuri pentru pozitionarea unui kit de supraveghere video:
1. In zonele de intrare si iesire
Zonele de intrare si iesire sunt esentiale in trasarea semnalmentelor raufacatorilor si stabilirea identitatii acestora. Ca sa surprinda imagini utilizabile, camerele unui kit de supraveghere video trebuie amplasate in zonele spre care privesc oamenii care intra sau ies dintr-o locuinta sau o cladire de birouri.
Atentie, insa! Camerele trebuie amplasate astfel incat, in momentul deschiderii usii de la intrare, lumina soarelui sa nu ajunga direct in lentila, deoarece se va crea o diferenta de luminozitate, iar persoana in cauza va aparea in imagini sub forma unei umbre. Din acest motiv, se recomanda filmarea hotilor in momentul in care parasesc locul faptei, deoarece in acest caz camerele vor fi amplasate cu spatele la usa, iar problema diferentei de luminozitate va disparea.
Cu toate acestea, trebuie mentionat ca in prezent exista kituri de supraveghere video dotate cu functii speciale pentru conditii de lumina deficitare, cum ar fi AES (Automatic Electronic Shutter), AWB (Auto White Balance), BLC (Backlight Compensation) sau HLC (High Light Compensation).
Un truc extrem de eficient pentru descurajarea raufacatorilor este plasarea unui monitor langa camerele de supraveghere, pe care sa ruleze imaginile surprinse de acestea. Oamenii privesc in mod instinctiv spre monitoare, iar in clipa in care se vor vedea in imagini, hotii vor renunta cel mai probabil la intentiile negative.
2. In zonele-tinta
Pe langa siguranta si linistea lor, unul dintre motivele principale pentru care oamenii isi cumpara kituri de supraveghere video este faptul ca detin lucruri valoroase. Cel mai probabil, infractorii cunosc si ei acest aspect si, odata ajunsi pe o proprietate straina, se vor indrepta catre obiectele de valoare si locurile in care acestea sunt tinute.
In categoria zone-tinta ar putea intra seifuri, sertarele cu bani, bijuterii sau orice alt loc de unde hotii ar putea sustrage bunuri de mare valoare. O camera video indreptata catre o zona-tinta permite observarea comportamentului persoanelor suspecte si te va ajuta sa stabilesti daca acestea au comis sau nu o infractiune.
3. In zonele retrase
O alta zona in care ar trebui montat un kit de supraveghere video il reprezinta locurile intunecate si ascunse, spre exemplu alei retrase sau parcari, pe care multi talhari le aleg pentru a comite fapte reprobabile, gandindu-se ca nu exista martori si nu pot fi prinsi. Daca este montata corespunzator si dotata cu senzori IR pentru filmat nocturn, o camera video poate fi foarte eficienta in reducerea actelor de violenta si vandalism intr-un astfel de loc.
4. In zonele unde se realizeaza tranzactii (valabil pentru business-uri)
Daca detii un business, zonele unde au loc tranzactii cu publicul trebuie monitorizate continuu, deoarece aici au loc schimburi de sume mari de bani. In aceasta categorie intra casele de marcat, chioscurile, tejghelele etc.