Șemineul – un element ce îmbogățește estetic locuința. Care este varianta ideală?

286
Publicitate

Majoritatea caselor moderne nu sunt dotate cu șeminee și coșuri de fum, ceea ce se poate considera o pierdere, având în vedere cât de utile și de versatile sunt. Vestea bună este că sistemele de evacuare specifice și șemineele pot fi încorporate în majoritatea apartamentelor și caselor deja construite, însă există câteva aspecte de care trebuie să se țină cont înainte de a lua o asemenea decizie.

Publicitate

Câte tipuri de șeminee există?

Există mai multe tipuri de şeminee. Sunt variante ce pot fi construite, dar şi produse ce necesită doar montare în locul special amenajat.  Din punct de vedere estetic, aspectul acestora poate varia mult, de la variantele realizate din caramida, la cele cu design modern placate cu marmură sau alte tipuri de piatra naturală. În funcţie de combustibilul utilizat, există şeminee pe lemne, şeminee electrice, şeminee pe gaz şi şeminee cu bioetanol.

  • Șemineul ce foloseşte lemnul este tipul la care te gândești prima dată. Acest model este cel mai mare ca dimensiune și cel mai impresionant ca aspect, îmbogăţind estetica locuinţei. Totodată, acesta permite crearea unui decor autentic în jurul lui. Este de obicei realizat din cărămidă, ce îi conferă un aspect cald și primitor, fiind foarte apreciat datorită designului, a confortului ridicat pe care îl furnizează dar şi a mirosului specific eliberat în timpul funcţionarii. Pentru funcționare optimă, șemineul pe lemne necesită instalarea unui coş de evacuare, dar şi montarea unei măști aparente, ultima componentă având rol estetic şi practic, protejând împotriva împrăştierii accidentale a jarului. 
  • Șemineele alimentate cu gaz funcționează exact pe ceea ce indică numele – gaz. Spre deosebire de variantele tradiționale alimentate cu lemn, cele pe gaz sunt mai uşor de pornit. Aceste alternative sunt asemănătoare ca design cu cele menționate anterior, însă şi acestea necesită instalarea unui cos de fum sau a unui sistem de evacuare a deșeurilor reziduale, echipament asemănător cu cel al centralelor de apartament. Deci datorită flexibilității, astfel de şeminee pot fi montate atât în case, cât şi în apartamente de bloc.
  • Şemineul electric a captat atenţia rezidenţilor din apartamente, fiind un model fiabil și versatil, ce îşi găseşte cu uşurinţă locul în astfel de locaţii. Este alimentat cu energie electrică, vine cu design modern, dar şi cu opțiuni speciale pentru îmbogățirea vizuală a încăperilor în care este montat. Şemineele electrice vin cu funcţii ce imită perfect flăcările naturale, iar hologramele vizuale pot fi însoţite de sunete ce reproduc focul din vatră, creând un decor natural. 
  • Şemineul cu bioetanol este o variantă care are ca sursă de alimentare gazul bioetanol, acesta producând flăcări reale şi căldură. Astfel de sisteme sunt soluţii de efect, ce pot fi montate atât în locuinţe de apartament, cât şi în case, vile, pensiuni, dar şi în spaţiile exterioare destinate relaxării. La fel ca variantele menţionate anterior, şi în această categorie există o varietate mare din punct de vedere al designului şi materialelor utilizate. Astfel, pot fi selectate şeminee din cărămidă alimentate cu bioetanol, şeminee ce combinî în mod genial metal şi sticlă rezistentă la căldură.

Șemineul este cu siguranţă un obiect decorativ şi funcţional care îmbogăţeşte ambientul, putând fi elementul central al unui living autentic sau vedeta unui decor modern desăvârşit. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.