Dezvoltarea accesului la internet și accesibilitatea noilor tehnologii de către o parte cât mai mare a populației face acum posibilă formarea online în diverse domenii de activitate. Poate fi vorba despre limbi străine, despre management, despre domeniul audio-vizual sau chiar despre domeniul sportiv, oricare dintre acestea fiind posibile astăzi cu accesul la dispozitivele moderne de comunicare și la internet.
Cursurile de formare online pot îmbrăca mai multe forme, de la clasa virtuală la cursurile SPOC (Small Private Online Course) sau chiar un simplu grup de lucru între mai multe persoane. Deși aceste forme de învățare online sunt diferite, flexibilitatea și alte avantaje pe care le oferă acestea le face să fie asemănătoare.
Clasa virtuală
Clasa virtuală este cea care reunește elevii într-un spațiu virtual prin intermediul unei platforme de elearning. Clasa virtuală poate fi organizată ca parte a unor cursuri digitale universitare sau chiar ca parte a unui proces de formare profesională corporativă. Pentru participarea la formarea online organizată în acest mod, mentorul și cursanții se conectează în același timp la o platformă destinată acestui scop, folosind o adresă URL comună. Pentru aceasta nu este nevoie decât de un dispozitiv conectat la internet, însă este de preferat ca acesta să fie prevăzut și cu microfon și cameră, astfel încât comunicarea să se facă mai ușor fie între formator și cursanți, fie între cursanții înșiși.
Small Private Online Course
Un SPOC este un curs online mic, privat, la care pot participa până la câteva zeci de participanți. Publicul restrâns poate permite o mai mare interactivitate și mai multe schimburi de informații între participanți, aceasta fiind alternativa ideală la formarea profesională tradițională care este, de regulă, mai degrabă pasivă decât interactivă. Această formă de instruire digitală este preferată de companiile care au posibilitatea de a economisi timp și bani pentru instruirea personalului, iar SPOC se adaptează în permanență la realitatea profesională a participanților, aceștia având posibilitatea de a învăța în propriul ritm și de a avea acces nelimitat la cursuri, atunci când doresc să își reactualizeze anumite informații, fiind de un real folos această oportunitate.
Cursurile digitale de grup
Proiectele de formare colective sunt din ce în ce mai populare în cursurile de învățământ superior, reprezentând o adevărată variantă de pregătire pentru viața profesională. Sunt utilizate instrumente de lucru digitale datorită faptului că există anumite faze de testare a instrumentelor digitale, motiv pentru care este foarte important să fie alese mijloacele de comunicare potrivite în acest sens.