Optimizarea rutelor  sau cum poți reduce consumul de carburant în timpul livrărilor

401
Publicitate

În România există aproximativ 1 milion de autovehicule folosite în scopuri comerciale, conform unui raport din 2021 al ACEA – European Automobile Manufacturers’s Association. Având în vedere numărul mare de autovehicule, transportul european se dorește a fi eficient, smart, sigur și ecologic. Digitalizarea companiilor contribuie la obținerea acestor idealuri – unele companii folosesc softuri de optimizare a rutelor pentru a reduce numărul de kilometri parcurși, consumul de combustibil și, implicit, poluarea. Astfel de soluții pot fi folosite în paralel cu soluții de tip SFA, care eficientizează procesul de vânzare și livrare al companiilor de distribuție și producție.

Publicitate

Optimizarea rutelor nu doar că reduce consumul de combustibil și implicit nivelul de poluare, ci și reduce costurile companiei. Tot în această notă, monitorizarea stării autovehiculelor este necesară modificarea stilului de șofat – o altă variabilă care influențează consumul de combustibil. Mai jos ai trei idei prin care poți îmbunătăți eficiența consumului în timpul livrărilor, contribuind la atingerea standardelor europene privind normele de poluare.

Alegerea anvelopelor potrivite

Fiecare tip de anvelopă are un anumit nivel de rezistență la rulare și influențează cantitatea de combustibil consumat, alături de optimizarea rutelor. Anvelopele influențează până la 20% din consum, aflăm de pe dunlop.eu, iar alegerea unei categorii potrivite influențează nivelul de energie necesar pentru parcurgerea unui anumit număr de kilometri. Există 5 categorii de anvelope clasificate de la A la E, în funcție de eficiența consumului de combustibil. De ce sunt importante aceste categorii? Cu fiecare clasă coborâtă, consumul de combustibil crește cu 0,1 litri/100 km. Este semnificativ când ne gândim la nenumăratele călătorii pe care le implică procesul de livrare.

Îmbunătățirea stilului de șofat

Pe lângă optimizarea rutelor, modul în care este condus autovehiculul în timpul livrărilor poate echilibra consumul, care oricum este mărit în mod firesc în cazul încărcăturilor mari. De aceea, e recomandată evitarea unui stil agresiv de șofat – se pare că accelerările bruște nu economisesc prea mult timp, ba chiar provoacă un consum mai rapid al carburantului. De asemenea, trebuie să fim atenți la nivelul de turații al motorului, pentru că supraturarea duce și ea la un consum ridicat de carburant. Deci, accelerația trebuie folosită cu grijă în timpul livrărilor – este mai sigur, mai economic și mai prietenos cu mediul.

Utilizarea unui soft de optimizare a rutelor

Optimizarea rutelor este o soluție eficientă care, pe lângă reducerea consumului de carburant, contribuie la realizarea mai rapidă a livrărilor, evitând întârzierile. Traseele pot fi planificate din timp și se pot alege cele mai avantajoase rute la care șoferii au acces în timp real, inclusiv adresele clienților. Astfel, se evită abaterile de la drum și, implicit, procesul de distribuire a bunurilor este mai rapid și mai economic. Soluția Optimall Logistic by AROBS permite inclusiv vizualizarea documentelor gestionate de șoferi: încasări, formulare sau chestionare. Așadar, avantajele se dublează – mai puțin combustibil consumat și mai puțină hârtie folosită pentru documente.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.