5 lucruri de știut dacă mergi cu mașina zilnic la birou

386
Publicitate

Transportul de la domiciliu la serviciu și înapoi reprezintă o rutină pe care trebuie să o facem cât mai plăcută. Dacă îți iei o mașină ca să scapi de condițiile din mijloacele de transport în comun, costurile mari ale taxiurilor sau de efortul mersului pe jos, vei sesiza repede diferența de confort. Însă deținerea unui autoturism vine cu noi responsabilități, riscuri și preocupări. Când mergi zi de zi cu mașina la muncă, trebuie să fii pregătit pentru orice situație ca să te poți descurca. De aceea, ți-am pregătit o listă cu cinci lucruri pe care trebuie să le știi.

Publicitate

1. Noțiuni de bază pentru repararea mașinii

Când mergi cu mașina pot apărea numeroase situații neprevăzute, care te pot pune în pericol în trafic. De exemplu, poți face pană, ți se pot strica ștergătoarele, ți se poate arde un bec sau o siguranță. Ca să te poți descurca și singur, fără a aștepta să ajungi la service, este bine să înveți noțiuni tehnice de bază. De exemplu, ai nevoie de tuburi termocontractabile atunci când umbli cu fire electrice neizolate. De asemenea, trebuie să știi cum să fixezi bine o roată sau o piesă. Reține că nu este bine să repari de unul singur o mașină dacă nu știi ce faci. Cea mai bună soluție este mersul la un specialist.

2. Verificarea nivelului de ulei și antigel

Uleiul este esențial pentru buna funcționare a motorului, iar antigelul previne înghețarea și fierberea lichidelor din motor. Verifică regulat nivelul de ulei și de antigel, astfel încât să nu ai surprize neplăcute. Nu uita să schimbi uleiul cel puțin o dată pe an sau, dacă mergi mult cu mașina, în funcție de numărul de kilometri indicat în cartea tehnică a mașinii. În ceea ce privește antigelul, nu-l confunda cu lichidul de răcire care are rolul de a menține motorul la o anumită temperatură și de a-l lubrifia. Antigelul trebuie schimbat la câțiva ani, pentru că își pierde proprietățile cu timpul.

3. Detaliile indică starea mașinii

Nu trebuie să verifici mașina zilnic, dar este bine să acorzi atenție anumitor detalii. Un sunet sau niște vibrații neobișnuite îți pot indica probleme la motor ori transmisie. Învață să recunoști toate pictogramele care se pot aprinde pe bord. Fiecare te avertizează în legătură cu o anumită problemă. De asemenea, verifică locul de parcare. O pată neagră pe asfalt îți indică scurgeri de ulei. Mergi cât de repede poți la service pentru că o cantitate redusă de ulei provoacă uzura mai rapidă a motorului.

Nu uita de verificarea anvelopelor. Presiunea prea mică din ele îngreunează rulajul în anumite condiții și crește consumul. De asemenea, nu strică să controlezi din când în când gradul de uzură al cauciucurilor. Introdu o monedă în șanțurile din ele și, dacă mai mult de jumătate rămâne afară, înseamnă că este cazul să le schimbi.

4. Curățenia previne probleme

Întreținerea unei mașini nu constă doar în verificări tehnice, ci și în curățarea ei. Îndepărtarea murdăriei de pe capotă, roți și de pe scaune are rolul de a îmbunătăți aspectul și de a preveni rugina. Chiar dacă mulți șoferi își curăță cu atenție automobilele, la motor deseori se adună murdărie. Murdăria poate crea probleme de funcționare, așa că nu evita să ridici des capota și să faci și acolo curat.

5. Prudența rămâne baza șofatului sigur

Chiar dacă parcurgi zilnic drumul spre muncă, riscul de accidente există întotdeauna. Rutina este uneori un inamic, pentru că scade concentrarea. Condu cu atenție și respectă limitările de viteză și distanța regulamentară față de mașina din față.

Dacă mergi cu mașina zilnic la birou trebuie să o păstrezi într-o stare cât mai bună. De asemenea, trebuie să conduci prudent și atent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.