Un medic specialist neurochirurg își poate ajuta pacienții în vederea diagnosticării și gestionării bolilor sistemului nervos. Poate fi vorba despre afecțiuni ale sistemului nervos central (creier și măduva spinării), ale sistemului nervos periferic (nervi) sau ale sistemului nervos vegetativ sau autonom.
Despre rolul neurochirurgului și afecțiunile pentru care poți găsi diagnostic și tratament în cabinetul acestuia vei afla mai multe din acest articol.
Neurochirurgia și rolul unui neurochirurg
Neurochirurgia este o specialitate chirurgicală care se ocupă cu diagnosticarea și gestionarea anomaliilor, traumelor sau afecțiunilor sistemului nervos. Această ramură poate fi extinsă și poate include evaluarea sau tratarea durerilor sau a tulburărilor patologice care modifică funcția sau activitatea sistemului nervos.
Neurochirurgul este acel specialist care face parte dintr-o echipă chirurgicală, iar scopul activității sale este de identifica, diagnostica și trata afecțiuni precum hernia de disc, boala Parkinson, hiperacuzie, anevrism, traumatisme intracraniene, hematom cerebral, compresii ale măduvei spinării, sindrom de tunel carpian și alte afecțiuni legate de sistemul nervos.
Înainte de a interveni în tratarea unei afecțiuni prin operație, dacă este cazul, specialistul neurochirurg realizează o evaluare preoperatorie. În acest fel, medicul se va asigura că identifică atât cauzele, cât și consecințele afecțiunii, respectiv că gestiona în cel mai eficient mod boala de care suferă pacientul.
Când poți avea nevoie de sfaturile sau intervenția unui neurochirurg?
Într-un cabinet de neurochirurgie poți ajunge în momentul în care apar frecvent durerile de cap pe care nu le poți asocia unei cauze anume, în momentul în care prezinți dureri de mâini sau de picioare intense sau când te confrunți cu dureri de spate.
Totodată, în cabinetul unui specialist în neurochirurgie pot fi depistate afecțiuni ale creierului, malformații congenitale sau tulburări neurologice, iar pentru oricare dintre acestea, specialistul va propune un plan de tratament personalizat. Traumatisme craniene, adenomul hipofizar, tumorile cerebrale, hidrocefalia, hernia de disc sau boala Parkinson, oricare dintre acestea te pot conduce către un neurochirurg.
Care sunt factorii de risc ai apariției unor afecțiuni tratate de neurochirurg?
Există persoane mai expuse riscului de apariție a unor boli ale sistemului nervos, iar printre factorii de risc recunoscuți în acest sens se numără vârsta – predispuse fiind în special persoanele peste 50 de ani, care pot suferi de afecțiuni specifice ce se găsesc în conexiune cu alte patologii – hipertensiunea arterială, diabet.
În același timp, poate exista o predispoziție genetică pentru anumite afecțiuni neurologice sau poate fi vorba de stilul de viață sedentar al unei persoane. Bineînțeles, în cabinetul medicului neurochirurg ajung deseori acele persoane care au suferit de diverse traumatisme cranio-cerebrale sau de leziuni la nivelul coloanei vertebral, acestea putând duce la apariția unor complicații precum hemoragiile cerebrale, edemul cerebral sau leziunile nervilor.
Pentru ca orice pacient să beneficieze de tratamentul adecvat, specialistul neurochirurg va colabora îndeaproape cu specialiști neurologi, radioterapeuți, oncologi sau anesteziști.