Termenul „Pomana”, cu sens de pomenire a unei persoane decedate, are ca scop comemorarea persoanei plecate din aceasta lume de catre toti cei dragi (prieteni, rude), comemorarea evenimentelor vietii sale.
Potrivit Dex, pomana inseamna „dar, danie, ofranda facuta cuiva și servind, potrivit credintei creștine, la iertarea pacatelor, la mantuirea sufletului”
Potrivit traditiei, pomenirea se poate desfasura fie prin Parastas si Liturghie, fie prin aducerea de coliva, colac si vin la mormant, unde preotul are indatorirea de a face parastasul si de a stropi mormantul cu vin. Respectul fata de persoanele care nu mai sunt alaturi de noi ni-l putem manifesta prin aceste traditii religioase.
Toate aceste evenimente fac parte, paradoxal, din firul vietii.
Cand are loc Pomenirea si de ce?
Cand vine vorba despre Parastas, acesta poate sa fie diferit de la o cultura la alta, fiind adanc inradacinat in traditia religiei respective. In ceea ce priveste crestinismul, cu precadere ortodoxismul si catolicismul, traditia Parastasului este un mijloc prin care cei vii isi aduc aminte de persoanele decedate, de evenimentele pe care acestea le-au trait, de cum le-au influentat viata, de impactul pe care l-au adus.
Acest eveniment poate sa fie marcat prin Parastas sau Liturghie sau pur si simplu prin aducerea de coliva, colac si vin la mormantul celui drag. Aceste obiceiuri au ca scop un lucru evident: acela de a pastra vie amintirea persoanei dragi al carei suflet s-a inaltat la ceruri si al carei trup s-a intors in pamant.
Parastasul are loc in mai multe momente ale anului, conform obiceiurilor evidentiate de religia ortodoxa:
- Prima Pomenire a decedatului are loc chiar in ziua inmormantarii, eveniment desfasurat in a treia zi dupa ce acesta a decedat.
- A doua Pomenire are loc in ziua a noua dupa deces si poarta o semnificatie speciala. Are denumirea de al noualea ceas si reprezinta momentul in care Iisus a murit pe cruce.
- A treia Pomenire este cea de 40 de zile dupa deces, avand si aceasta o simbolistica speciala: ridicarea lui Iisus la cer.
- Pomenirea mai are loc cand se implinesc 3, 6, 9 luni si un an.
Dupa ce se implineste un an de la decesul persoanei, Parastasul se va mai face o data pe an, pana cand se implinesc 7 ani. Si acest lucru are o simbolistica aparte in religia ortodoxa, si anume crearea ciclului complet al creatiei.
Cum se desfasoara Pomenirea?
Dupa ceremonia inmormantarii, familia persoanei decedate cheama la masa toti oamenii apropiati (rude, prieteni, cunostinte), pentru a manca si a bea in numele celui care a parasit aceasta lume. Atitudinea tuturor participantilor la pomenire este solemna, cei de la masa avand-ul in gand pe cel care le-a fost prieten, ruda, apropiat.
In opozitie cu masa servita in cadrul unei nunti, in momentul in care se ciocneste paharul nu se spune „Noroc”, ci „Dumnezeu sa-l/s-o ierte”, pentru a facilita metaforic si spiritual drumul catre Imparatia Cerurilor al persoanei dragi care a murit. Sau, in momentul in care se ofera un anumit lucru de pomana (un vas, imbracaminte etc.), nu se spune „multumesc”, ci „Dumnezeu sa primeasca!” sau „Bogdaproste” in functie de zona tarii in care se face pomenirea.
Un lucru care nu trebuie sa fie ignorat este modul de desfasurare a Pomenii in timpul postului. In aceasta situatie, trebuie sa se ofere mancare de post, pentru a pastra relatia cat mai autentica cu religia si pentru a se respecta traditia. Legatura dintre cei vii si cei morti se produce prin respectarea traditiei.
Prin urmare, Pomenirea mortului are o semnificatie mult mai profunda decat ar parea. Amintirea persoanei decedate este respectata in cadrul acestui eveniment, eveniment care mentine vie legatura dintre cei vii si cei morti.
Articol oferit de firma de servicii funerare Bucuresti One Marck International.